Lifestylemagazine over Noord-Nederland

7 dingen die je nog niet wist over de ooievaar

De ooievaar is, met z'n zwartwitte verenpak en lange poten, een bekende verschijning in het Nederlandse landschap. Achter deze majestueuze vogel schuilt een schat aan interessante weetjes: hier zijn zeven dingen die je nog niet wist over de ooievaar. 

Ooievaar

1. Brenger van geluk en nieuw leven

Al eeuwenlang wordt de ooievaar geassocieerd met het brengen van geluk en nieuw leven. In oude Germaanse tijden werd de vogel 'Eidebar' genoemd, wat 'brenger van leven' betekent. Deze symboliek heeft waarschijnlijk geleid tot het verhaal dat ooievaars baby's brengen.

2. Zeldzame zwarte ooievaar

Naast de bekende witte ooievaar bestaat er ook een zwarte variant. Deze schuwe vogel leeft voornamelijk in uitgestrekte bossen van Oost-Europa, maar wordt soms ook in Nederland waargenomen tijdens de trek. Met zijn zwarte hals en witte buik is hij een opvallende verschijning.

Zwarte ooievaar. Foto: Adobe Stock

3. Thermiek: de natuurlijke lift

Ooievaars zijn meesterlijke zwevers. Tijdens hun trek naar Afrika maken ze gebruik van thermiek — opstijgende warme luchtstromen — om moeiteloos grote afstanden af te leggen zonder veel energie te verbruiken. Ze vermijden lange afstanden over open water, omdat daar geen thermiek is.

4. Nesttrouw en familiebanden

Ooievaars zijn monogaam en keren jaarlijks terug naar hetzelfde nest. Deze nesten bevinden zich vaak op hoge structuren zoals schoorstenen, bomen of speciaal geplaatste nestpalen. Het mannetje arriveert meestal als eerste om het nest op te knappen voordat het vrouwtje terugkeert.

Ooievaars. Foto: Adobe Stock

5. Het klepperende concert

In plaats van te vocaliseren, communiceren ooievaars door luid met hun snavels te klepperen. Dit geluid wordt vaak gebruikt tijdens de balts of als begroeting tussen partners. Het klepperen ontstaat door het snel openen en sluiten van de snavel, wat een kenmerkend ratelend geluid produceert.

6. Een gevarieerd dieet

Ooievaars zijn niet kieskeurig als het op voedsel aankomt. Hun menu varieert van regenwormen en grote insecten tot kikkers, muizen en zelfs jonge vogels. Ze jagen vaak in vochtige weilanden en moerassen, waar ze met hun scherpe snavel prooien vangen.

7. Van bijna uitgestorven tot comeback

In de jaren 70 was de ooievaar bijna verdwenen uit Nederland. Dankzij intensieve beschermingsprogramma's en fokinitiatieven is de populatie echter hersteld. Tegenwoordig zijn er weer honderden broedparen in het land.

Natuur
  • Natuurpunt, Vogelbescherming, Animals Today, LandIdee
  • Adobe Stock