Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Verrukkelijk recept: zo maak je stroopwafels met hopjes

Het is dé traktatie bij de koffie: stroopwafels. Met een zachte wafel en mierzoete stroop vallen ze altijd goed in de smaak. In dit recept geven we een twist aan de typisch Nederlandse lekkernij: het wafeldeeg maken we met een vleugje cacao, en de stroopvulling op basis van koffie en hopjes. 

Stroopwafels

Ingrediënten:

Voor het wafeldeeg

  • 425 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram roomboter
  • 140 gram kristalsuiker
  • 50 gram cacao
  • 5 eetlepels melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • snuf zout

Voor de stroopvulling

  • 250 gram karamelstroop
  • 125 gram kristalsuiker
  • 100 gram roomboter
  • 2 flinke eetlepels gemalen koffie
  • 1 theelepel vanille-aroma

Zo maak je stroopwafels met hopjes:

Het wafeldeeg maken

  1. Smelt de roomboter in een pan op laag vuur of in de magnetron en laat het iets afkoelen.
  2. Meng in een grote kom het zelfrijzend bakmeel, cacao, kristalsuiker, vanillesuiker en een snufje zout.
  3. Voeg het ei, de melk en de gesmolten boter toe aan de droge ingrediënten.
  4. Kneed het geheel met de hand of met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg.
  5. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten op een koele plek.

De stroopvulling maken

  1. Doe de karamelstroop, kristalsuiker, roomboter, gemalen koffie en vanille-aroma in een steelpan.
  2. Verwarm het mengsel op middelhoog vuur en roer regelmatig totdat de suiker volledig is opgelost.
  3. Laat de vulling nog 3 tot 5 minuten zachtjes doorkoken, zodat de koffie goed in de stroop trekt en de vulling iets indikt.
  4. Zet het vuur uit en laat de stroopvulling afkoelen tot een smeerbare dikte.

De wafels bakken en vullen

  1. Verdeel het deeg in 24 gelijke bolletjes.
  2. Verhit een wafelijzer en bak elk bolletje in 1 tot 2 minuten goudbruin.
  3. Haal de wafel direct uit het ijzer en steek er met een uitsteker een ronde vorm uit.
  4. Snijd de warme wafel voorzichtig horizontaal doormidden met een scherp mes.
  5. Laat de wafels kort afkoelen en bak ondertussen de rest.
  6. Smeer een royale hoeveelheid stroopvulling op één helft van de wafel en plaats de andere helft erbovenop.
  7. Druk de wafel voorzichtig aan, zodat de vulling mooi verdeeld wordt.
  8. Laat de wafels iets opstijven en geniet.
Culinair
  • Bakkriebels
  • Adobe Stock