/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2Fxx9MWdOvJychVf1740048568.jpg)
Maand van uitersten
Februari liet zich van zijn grillige kant zien. De ene week zakte de temperatuur onder nul en viel er in Noord-Nederland zelfs sneeuw, terwijl het de week erop met meer dan 15 graden ineens als lente voelde. Door de zachte temperaturen van de afgelopen dagen lijkt het gras al voorzichtig te groeien. Maar wanneer is het écht goed voor je gazon om de maaier tevoorschijn te halen? Noorderland zocht het voor je uit.
Wanneer gras maaien?
Vanaf maart begint het gras langzaam te groeien, vooral als de temperatuur boven de 10 graden uitkomt. Dit is hét moment om de maaier uit de schuur te halen. De echte piekmaanden lopen van april tot en met oktober: in deze periode groeit het gras snel en vraagt het om regelmatig maaien, soms zelfs wekelijks. In droge zomers is minder maaien beter, zodat het gras niet uitdroogt.
Vanaf oktober neemt de groei af en kun je de laatste maaibeurt plannen. Houd het gras dan op ongeveer 5 centimeter, zodat het sterk de winter ingaat. Daarna mag de maaier in winterslaap – tot de eerste warme dagen in het voorjaar.
Niet te kort
Bij de eerste maaibeurten van het jaar is het belangrijk om rekening te houden met het weer. Maai alleen op droge dagen en vermijd maaien als er nachtvorst wordt verwacht. Daarnaast is het slim om het gras niet te kort te maaien. Houd in het vroege voorjaar een lengte van ongeveer 5 centimeter aan en werk geleidelijk naar een lengte van 3,5 à 4 centimeter toe.
Kalk en mest
Wie in het voorjaar een mooi, vol gazon wil, doet er goed aan om al vroeg te beginnen met onderhoud. Een belangrijke stap is het strooien van kalk, bij voorkeur in februari of maart. Dit helpt om de zuurgraad van de bodem in balans te brengen en zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen.
Wil je een grasveld dat er lekker fris en groen uitziet? Dan is bemesten in het voorjaar essentieel. Heeft je gazon veel mos? Gebruik dan een meststof die mos omzet in voedingsstoffen. Is er weinig tot geen mos aanwezig, dan volstaat een reguliere gazonmest. Met deze aanpak geniet je het hele seizoen van een gezond en sterk gazon.
- Tips & Weetjes
- Adobe Stock