Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekkere combi: witlofschotel met gevulde eieren erbij

Witlof, gewikkeld in ham en kaas uit de oven, is een echte klassieker. Maar soms mist het nét dat beetje extra... Daarom voegen we gevulde eitjes toe! De romige, koude eitjes vormen een verrassend contrast met de hete, bubbelende witlof uit de oven – een combinatie om van te smullen.

Witlofschotel

Lekker Hollands

Deze recept komt uit Lekker Hollands van Rudolph van Veen. In dit nieuwe kookboek verzamelt de bekende tv-kok alle Hollandse klassiekers van vroeger: met de meer dan 70 recepten maak je een culinaire reis terug in de tijd. geniet bijvoorbeeld van boterkoek, rodekool met appeltjes en heerlijk draadjesvlees, en ontdek zo de smaken die grootmoeder vroeger ook op tafel zette. Noorderland ging aan de slag met Rudolphs recept voor een witlofschotel met gevulde eitjes erbij, net even iets anders!

Ingrediënten:

Voor vier personen

  • 8 stronken witlof
  • 16 plakken dungesneden gekookte ham
  • 25 gram boter
  • 250 gram geraspte jonge Goudse kaas
  • 8 eieren
  • snuf aromat
  • 2 eetlepels mayonaise 
  • paprikapoeder
  • enkele takjes verse kervel of bladpeterselie

Zo maak je de witlofschotel met gevulde eitjes:

  1. Kook de witlof in ruim water in 20 minuten gaar. Laat ze op een zeef goed uitlekken.
  2. Snijd vervolgens een klein stukje van de onderkant af en snijd de stronken in de lengte doormidden.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Rol elke stronk witlof in een plakje ham en leg 'm in een met boter ingevette ovenschaal. Leg de witlofrolletjes strak naast elkaar.
  5. Strooi geraspte jonge Goudse kaas over de witlofrolletjes en leg er hier en daar een klontje boter op.
  6. Zet de schaal 20 minuten in de oven, zodat de witlof flink heet wordt en de kaas lekker gesmolten en lichtjes aangebakken is.
  7. Maak ondertussen de gevulde eitjes: kook de eieren 8 minuten, laat ze schrikken in koud water en pel ze voorzichtig.
  8. Spoel de gepelde eieren nog een keer af in koud water, snijd ze in de lengte doormidden en wip voorzichtig de dooiers eruit. 
  9. Spoel de eiwitten weer even schoon met koud water en laat ze op hun kop uitlekken op keukenpapier.
  10. Leg de dooiers in een zeef en zet deze boven een passende kom. Wrijf met een lepel de eidooiers door de zeef zodat ze mooi fijn zijn. Schraap de onderkant van de zeef goed schoon.
  11. Breng de dooiers op smaak met een beetje aromat en voeg hieraan de mayonaise toe. Roer alles met een lepel door elkaar zodat je een gladde en smeuïge eiercrème krijgt.
  12. Zet de eiwitten op een schaal met de opening naar boven en vul deze met de eidooiercrème. Je kunt hiervoor een spuitzak met kartelmondje gebruiken, maar het kan ook gewoon met een theelepeltje. Garneer de gevulde eitjes met een vleugje paprikapoeder en een takje verse kervel of bladpeterselie.
  13. Haal de witlofschotel uit de oven en serveer deze met de gevulde eitjes. Geniet ervan!
Culinair
  • Lekker Hollands - Rudolph van Veen
  • Lekker Hollands - Rudolph van Veen