/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FkcqKUnXYjnebdB1739980561.jpg)
Toneel van conflicten
De Wedderburcht, ook bekend als de Burcht te Wedde of Wedderborg, werd rond 1360 gebouwd door Egge Addinga en diende als thuisbasis voor de familie Addinga, die namens de bisschop van Münster over de heerlijkheid Westerwolde heerste. In de loop der eeuwen was de burcht het toneel van talloze conflicten. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) speelde het zelfs een cruciale rol. In 1568 nam graaf Adolf van Nassau, een broer van Willem van Oranje, intrek in de borg. Vanaf daar vertrok hij naar de beruchte Slag bij Heiligerlee, die in 1568 het begin van de Tachtigjarige Oorlog betekende.
Duister hoofdstuk
Naast een militaire geschiedenis kent de burcht ook een duister hoofdstuk. In de 16de eeuw werden hier namelijk heksenprocessen gehouden. Beschuldigden, vaak vrouwen, werden opgesloten in de kerkers van de burcht en onderworpen aan zware ondervragingen en martelingen. Als ze schuldig werden bevonden – wat vaak het geval was – wachtte hen een gruwelijk lot.
De burcht fungeerde in die tijd als bestuurscentrum, waar de drost zetelde die recht sprak over de regio. Hierdoor werd de burcht het toneel van verschillende rechtszaken, waaronder dus de beruchte heksenprocessen. De angst voor hekserij was in die tijd wijdverspreid, en de burcht speelde een belangrijke rol in deze tragische periode van vervolging. De executie van veroordeelden vond niet ver van de borg plaats: op de zogeheten Gieselbaarg.

Een vesting in beweging
De Wedderburcht heeft door de eeuwen heen talloze transformaties ondergaan. Oorlogen, machtswisselingen en strategische belangen hebben ervoor gezorgd dat de burcht keer op keer werd afgebroken, herbouwd, versterkt en aangepast. Verdedigingsmuren verdwenen en verrezen weer, werden verstevigd en weer gesloopt. Door zijn strategische ligging aan de oude stadsweg tussen Groningen en Münster werd er vaak om de burcht gevochten. Het lijkt bijna het lot van de Wedderburcht te zijn: telkens weer wordt hij aangetast door de geschiedenis, maar telkens weer verrijst hij uit zijn eigen ruïnes. En ondanks alle stormen die het heeft doorstaan, staat de burcht er nog steeds – een tastbaar symbool van veerkracht en een levend stuk erfgoed.
Nieuwe bestemming
De geschiedenis van de burcht gaat verder dan oorlog en politiek. Eeuwenlang is het een thuis geweest voor drosten, edellieden, soldaten en avonturiers. Tegenwoordig heeft het kasteel een nieuwe, hartverwarmende bestemming gekregen. Het fungeert als kinderhotel, waar kinderen die het moeilijk hebben een onvergetelijke vakantie beleven in een echte burcht. Daarnaast is het een geliefde locatie voor bruiloften, bijeenkomsten en feesten. Soms is de borg ook open voor bezoek, bijvoorbeeld op Nationale Monumentendag. Ga jij er een keer heen?
- De verhalen van Groningen, Burcht Wedde, Oostgrunn
- Marketing Groningen