Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zelf mergpijpjes maken doe je zo

Mergpijpjes zijn een echte klassieker onder de Nederlandse zoetigheden. De combinatie van luchtig biscuit, botercrème, een vleugje jam, marsepein en een laagje chocolade maakt ze onweerstaanbaar. Met dit recept maak je ze helemaal zelf!

Mergpijpjes

Ingrediënten:

Voor acht grote mergpijpjes

  • 350 gram marsepein
  • 200 gram melk- of pure chocolade
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 80 gram suiker
  • 55 gram bloem
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels frambozenjam
  • 2 eetlepels maizena
  • 1 theelepel vanille-extract

Zo maak je mergpijpjes:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Splits de eieren en klop het eiwit stijf met 50 gram suiker tot stevige pieken.
  3. Klop vervolgens in een aparte kom de eidooiers met de resterende suiker luchtig en romig.
  4. Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het eidooiermengsel.
  5. Zeef de bloem en maizena erboven en doe dit voorzichtig door het beslag om de luchtigheid te behouden.
  6. Giet het beslag op de bakplaat en strijk het uit tot een rechthoek van ongeveer 2 centimeter dik.
  7. Bak het biscuit in 12-15 minuten goudbruin en gaar en laat het volledig afkoelen.
  8. Klop ondertussen de roomboter met de poedersuiker en het vanille-extract tot een luchtige botercrème.
  9. Zet de botercrème minimaal 30 minuten in de koelkast om iets op te stijven.
  10. Snijd de biscuitplak bij zodat je een nette rechthoek krijgt.
  11. Halveer de plak over de breedte, zodat je twee gelijke stukken hebt.
  12. Smeer op één stuk een dunne laag frambozenjam en op het andere een laag botercrème.
  13. Leg de twee stukken op elkaar met de jam- en botercrèmezijde tegen elkaar.
  14. Strijk de bovenkant in met een dunne laag botercrème en zet het geheel 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
  15. Rol de marsepein uit tot dunne rechthoeken die de mergpijpjes volledig kunnen bedekken, behalve de zijkanten.
  16. Snijd vervolgens het gekoelde biscuitmengsel in acht gelijke stukken.
  17. Bestrijk de zijkanten met een dun laagje botercrème.
  18. Rol de marsepein om elk stukje en druk de naden voorzichtig dicht met een beetje water.
  19. Smelt de chocolade au bain-marie en doop de uiteinden van de mergpijpjes in de gesmolten chocolade en laat ze uitharden op een vel bakpapier.
  20. Laat de mergpijpjes nog even opstijven in de koelkast voordat je ze serveert.
Culinair
  • Eef kookt zo
  • Adobe Stock