/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2F7uyhgj4r7ck6MA1739959610.jpg)
1. Agressief en territoriaal
Hoewel roodborstjes er vriendelijk uitzien, zijn het zeer territoriale vogels. Zowel mannetjes als vrouwtjes verdedigen hun leefgebied fel tegen indringers, waarbij ze zelfs bereid zijn tot gevechten. Het opvallende rode borstje speelt hierbij een grote rol: roodborsten herkennen elkaar aan deze kleur en zien elke andere roodborst als een bedreiging. Dit verklaart ook waarom ze soms tegen ramen tikken: ze zien hun eigen spiegelbeeld als een concurrent en proberen deze "indringer" te verjagen.
2. Zingen het hele jaar door
In tegenstelling tot veel andere zangvogels zingen roodborstjes het hele jaar door. Zowel mannetjes als vrouwtjes laten van zich horen, en niet alleen om een partner te lokken, maar vooral om hun territorium af te bakenen. Zelfs in de herfst en winter zijn hun melodieuze klanken te horen, en soms zingen ze zelfs ’s nachts, vooral in verlichte gebieden.
3. Jonge roodborstjes zijn bruin
Opvallend genoeg hebben jonge roodborstjes helemaal geen oranjerode borst. In plaats daarvan zijn ze bruin en gevlekt. Dit heeft een belangrijke reden: het helpt hen om minder op te vallen voor roofdieren én voorkomt dat ze aangevallen worden door hun eigen ouders, die erg fel reageren op de oranjerode kleur. Pas na een paar maanden krijgen ze hun kenmerkende borst.

4. Slimme opportunisten
Roodborstjes zijn slimme vogels die menselijke activiteiten nauwlettend in de gaten houden. Ze volgen bijvoorbeeld tuiniers die in de grond wroeten of dieren, zoals wilde zwijnen, in de hoop dat er insecten en wormen tevoorschijn komen. Dit gedrag is te vergelijken met dat van tropische vogels, zoals hoppen en bijeneters, die grote dieren volgen voor voedsel.
5. Niet elk roodborstje blijft in Nederland
Veel mensen denken dat "hun" roodborstje het hele jaar in de tuin blijft, maar dat is lang niet altijd het geval. Sommige roodborstjes trekken naar het zuiden om de winter te ontlopen, terwijl Scandinavische roodborstjes juist naar Nederland komen om de koudste maanden door te brengen. Hierdoor kan het zijn dat je in de winter een heel ander roodborstje in de tuin hebt dan in de zomer.
- Vogelbescherming, Tuinadvies, Roots, Onze Natuur
- Adobe Stock