/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2Fo5yIphXdRlTFCe1739876061.png)
Advocaat
Advocaat is een heerlijk romige, gele likeur die gemaakt wordt van eidooiers, brandewijn, suiker en vaak een snufje melk en nootmuskaat. Maar waar komt die bijzondere naam 'advocaatje' eigenlijk vandaan?
Er zijn verschillende theorieën. Een populaire verklaring is dat advocaten vroeger vaak een glaasje advocaat dronken om hun keel te smeren voor een belangrijk pleidooi of tijdens de borrels na afloop. Een andere theorie zegt dat de naam vandaan komt van het Spaanse woord voor avocado: aguacate. Op de Antillen en in Indonesië werd een avocado-drankje gemaakt, dat later in Europa populair werd. Omdat avocado's hier duur waren, werd het vervangen door eieren, en zo zou het drankje zijn naam hebben gekregen.
Hoe het precies zit, weten we misschien niet zeker, maar één ding is duidelijk: advocaat is een heerlijke, nostalgische traktatie. Heb je nu helemaal zin in advocaat gekregen? We zetten een paar recepten met advocaat voor je op een rij.
Cake met advocaat en chocolade
Deze cake is niet alleen heerlijk, maar ook makkelijk en snel om te maken. De advocaat combineert perfect met chocolade, en met een simpel beslagrecept staat-ie zo in de oven.
Boterkoek met advocaat
Boterkoek is een heerlijke traktatie, maar er is één ingrediënt dat de lekkernij nog beter maakt: advocaat. De smeuïge, boterige koek combineert heerlijk met de romige, volle smaak van advocaat, wat zorgt voor een nostalgisch en smakelijk tintje.
Tompoucen met advocaat
Deze feestelijke variant op tompoucen met advocaat is een echte traktatie. Knapperig bladerdeeg, Zwitserse room en een vleugje advocaat maken deze kleine gebakjes onweerstaanbaar.
Als je nu geen zin hebt om de keuken in te duiken, is er natuurlijk nog een optie: gewoon een beetje advocaat bij de koffie serveren! Spuit er een toefje slagroom op en je hebt een heerlijke traktatie.
- 24Kitchen, Wikipedia
- Adobe Stock