/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FGdHQ3NRwnezrhs1739801096.jpg)
Boerenjongens
Een klassieker die al generaties lang wordt geschonken bij feestelijke gelegenheden – of gewoon zomaar! – is boerenjongens. Deze zoete likeur, gemaakt van brandewijn en rozijnen, is een begrip in het noorden en staat symbool voor nostalgie en ouderwetse gezelligheid.
Boerenjongens ontstond vroeger als een praktische manier om eten lang te kunnen te bewaren voor de koude maanden. De rozijnen trekken langzaam de smaak van de brandewijn in zich op, terwijl de suiker, en soms een vleugje kaneel, zorgt voor een warme, volle smaak.
Hoewel je boerenjongens kant-en-klaar in de winkel kunt kopen, zweren sommigen bij het zelf maken van deze lekkernij. Even geduld is wel vereist: de rozijnen moeten minstens een paar weken trekken, maar het resultaat is een heerlijke, zelfgemaakte likeur.
Benodigdheden:
- 250 gram bruine suiker
- 125 milliliter water
- schil van 1/2 citroen
- 250 gram sultana-rozijnen
- 1/2 theelepel honing
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 1/2 kaneelstokje
- 1 kruidnagel
- 1 steranijs
- 1/2 liter brandewijn
- weckpot
Zo maak je zelf boerenjongens:
- Zorg ervoor dat je van tevoren de weckpot goed hebt gesteriliseerd.
- Doe de suiker en het water in een kleine pan op middelhoog vuur en los de suiker op in het water. Kook door tot een dikke siroop.
- Voeg nu de citroenschil, rozijnen, honing en specerijen toe aan de pan. Draai het vuur omlaag en kook op een laag vuur met regelmatig doorroeren tot de rozijnen goed geweld zijn.
- Haal vervolgens de rozijnen uit de pan en doe deze in de weckpot. Laat de suikersiroop ondertussen op een laag vuur staan zodat deze iets indikt. Roer regelmatig door. Haal vervolgens de citroenschil en de specerijen eruit.
- Giet nu ook de siroop over van de pan in de weckpot. Vul vervolgens de pot aan met brandewijn tot deze helemaal vol is. Sluit de pot goed af.
- Zet de pot nu neer op een donkere, koele plaats. Let wel, de koelkast is echter te koud. Nu begint het wachten: over zes weken heb jij heerlijke boerenjongens om zo van te genieten, bijvoorbeeld voor op de pannenkoeken, door de taart of vla of de ultieme klassieker: als topping op een glaasje advocaat en slagroom. Geniet ervan!
- Adobe Stock