Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Vuurtorens van de Waddeneilanden: bakens van licht en geschiedenis

De Waddeneilanden staan niet alleen bekend om hun ongerepte natuur en gezellige dorpjes, maar ook om hun iconische vuurtorens. Deze markante bouwwerken zijn al eeuwenlang het baken voor zeelieden en tegenwoordig voor toeristen die hun rijke geschiedenis willen ontdekken. Van de felrode Noordertoren op Schiermonnikoog tot de eeuwenoude Brandaris op Terschelling, elke toren heeft zijn eigen verhaal te vertellen.

Vuurtorens

De Brandaris

De Brandaris, de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland, staat sinds 1594 op Terschelling. Oorspronkelijk was er al in 1323 een vuurhuis als baken voor schepen. De naam komt waarschijnlijk van de Ierse abt Brandaan, al doet "branden" ook vermoeden dat het verwijst naar het oude waakvuur op de toren. Vandaag de dag is de Brandaris dag en nacht bemand en fungeert hij als zeeverkeerscentrale van het Waddengebied, waarbij torenwachters ook regelmatig verdwaalde surfers helpen redden.

De Vuurduin. Foto: Adobe Stock

De Vuurduin

Bovenop de Vuurboetsduin van Vlieland – een indrukwekkende 40 meter hoge duin – staat de Vuurduin, de kleinste vuurtoren van de Wadden. Met zijn 16,8 meter hoogte is hij klein in vergelijking met de andere torens, maar dat komt doordat de duin al zo hoog is! Het is een ontwerp van architect Quirinus Harder, die ook de vuurtorens van Texel en Ameland maakte. De Vuurduin werd in 1909 geopend en heeft sindsdien duizenden bezoekers getrokken. Het uitzicht vanaf de toren is adembenemend, met zicht op Texel, Terschelling en de Waddenzee.

De Noordertoren. Foto: Adobe Stock

De Noordertoren en Zuidertoren

Op Schiermonnikoog vind je twee vuurtorens, de Noordertoren en de Zuidertoren, die vlak bij elkaar staan. De Noordertoren is de werkende vuurtoren van het eiland en heeft een opvallende felrode kleur. Hij werd in 1853 gebouwd en is nog altijd bemand, waar hij scheepvaartverkeer in de gaten houdt en weerberichten verstrekt. De Zuidertoren, een witte toren van 29 meter, wordt sinds 1910 niet meer gebruikt als vuurtoren. Na jaren van leegstand en een paar functies later, werd de toren in 2018 gerestaureerd en is nu weer een trots icoon van het eiland.

De Bornrif. Foto: Adobe Stock

De Bornrif

De Bornrif of de Amelander Vuurtoren, gebouwd in 1880, is met zijn witte en rode strepen een opvallende verschijning op het eiland. Het beklimmen van de toren is een echte uitdaging, maar het uitzicht bovenop maakt alles goed. De vuurtoren, ontworpen door Quirinus Harder, werd in 1881 in gebruik genomen om zeevarenden te waarschuwen voor de gevaarlijke kust. Tijdens de klim kunnen bezoekers kleine exposities bewonderen en zich inleven in het leven van een vuurtorenwachter. De vuurtoren is gebouwd van gietijzer, een materiaal dat destijds vernieuwend was, en wordt nog steeds bewonderd door bezoekers voor zijn indrukwekkende bouw en rijke geschiedenis.

De Eierland. Foto: Adobe Stock

De Eierland

De Eierland-vuurtoren op Texel is ook een iconisch baken, dat de veiligheid van zeelieden al sinds 1864 bewaart. De toren – ook een ontwerp van Quirinus Harder – werd gebouwd na een verontrustende reeks schipbreuken voor de Texelse kust, waar tussen 1848 en 1860 maar liefst 72 schepen vergingen. Dankzij de invloed van notaris Johannes Ludovicus Kikkert kwam de vuurtoren er uiteindelijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de toren zwaar beschadigd, maar na herstel in 1948 staat de Eierland-toren weer trots tussen de duinen van De Cocksdorp. Met een hoogte van 47 meter biedt de toren een adembenemend uitzicht, en als het helder is, kun je zelfs Engeland zien liggen.

Cultuur
  • VVV Terschelling, Visit Wadden, Schiermonnikoog Info, Amelander Musea
  • Adobe Stock