Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je gemakkelijk zelf bitterballen

Een schaal bruin fruit, alsjeblieft! Geen borrel is compleet zonder de oer-Hollandse bitterbal. Of je nu thuis lekker wilt snacken of iets te vieren hebt: met dit recept maak je zelf een portie overheerlijke bitterballen. Een leuk klusje om te doen – en gemakkelijker dan je denkt. Aan de slag!

Bitterballen

Benodigdheden:

  • 1000 gram rundergehakt
  • klontje boter
  • 1 theelepel peterselie
  • 250 gram champignons
  • 3 uien
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 2 eieren
  • 50 gram paneermeel
  • 50 gram bloem
  • 2 runderbouillonblokjes
  • zout en peper naar smaak
  • mosterd (of een andere saus naar keuze)
  • vershoudfolie
  • frituurpan
  • frituurolie
  • keukenpapier
  • ijslepel (optioneel)

Zo maak je zelf bitterballen:

  1. Snijd de ui, champignons en peterselie heel fijn.
  2. Maak nu de ragout: doe een klontje boter in de pan en bak het gehakt rul in een pan en voeg de ui, champignons en de nootmuskaat toe. Laat alles even meebakken tot de ui glazig is en de champignons hun vocht hebben losgelaten.
  3. Doe beetje bij beetje de bloem erbij en roer goed door tot je een stevige ragout hebt.
  4. Maak ondertussen de bouillon door de bouillonblokjes in 1 liter kokend water op te lossen. Roer dit door.
  5. Voeg dan scheutje voor scheutje de bouillon aan de ragout toe, maar zorg ervoor de ragout stevig blijft. Het kan zijn dat je niet alle bouillon hoeft te gebruiken.
  6. Roer als laatste de fijngehakte peterselie erdoor en breng de ragout verder op smaak met peper en zout.
  7. Doe de ragout in een schaal, dek af met vershoudfolie en laat een nacht opstijven in de koelkast.
  8. Klop de volgende dag de eieren los in een diep bord of kom en doe het paneermeel in een ander bord of kom.
  9. Haal de ragout uit de koelkast en draai er balletjes van. Tip: je kunt hiervoor ook een ijslepel gebruiken, zodat je mooie balletjes van gelijk formaat krijgt.
  10. Haal de balletjes door het paneermeel, dan door het ei en vervolgens weer door het paneermeel.
  11. Verhit de frituur tot 180 graden en bak de bitterballen in ongeveer 10 minuten goudbruin en lekker knapperig.
  12. Laat de bitterballen even uitlekken op keukenpapier en serveer ze met mosterd of een andere saus naar keuze. Snack ze!
Culinair
  • Adobe Stock