/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FYAmQ6Nw4f3422U1739443027.jpg)
Ziltepad
Langs kwelders, wierdendorpen en eindeloze luchten slingert een fonkelnieuwe pelgrimstocht: het Ziltepad. Deze langeafstandsroute verbindt tientallen historische kerken aan de Waddenkust en loopt van Hijum in Friesland tot Uithuizermeeden in Groningen. Het Ziltepad is een initiatief van de stichtingen Alde Fryske Tsjerken en Oude Groninger Kerken, die de route vorig jaar lanceerden. Je kunt ‘m te voet of op de fiets in losse etappes (in meerdere dagen) verkennen – of als een ware pelgrim in één lange reis. Onderweg vind je stempelposten en infopunten bij de deelnemende kerken, waar de geschiedenis van het landschap en haar bewoners tot leven komt. En voor wie het pelgrimsgevoel echt wil omarmen: in enkele deelnemende kerkjes kun je zelfs een nacht doorbrengen.
De initiatiefnemers hebben plannen om het Ziltepad verder uit te breiden richting Den Helder in Noord-Holland, zodat de route straks de hele Waddenkust bestrijkt. Nog meer kilometers, nog meer verhalen – en vooral: nog méér genieten van de kust.
St. Odulphuspad
Wie Zuidwest-Friesland goed wil verkennen, zet z'n stappen op het St. Odulphuspad. Deze pelgrimsroute van ruim 260 kilometer is vernoemd naar Sint Odulphus, die zich als missionaris toelegde op de bekering van Friezen en in Stavoren het Sint-Odulfusklooster oprichtte. Daarom werd hij weleens de "Apostel der Friezen" genoemd.
Eeuwen geleden zwierven de monniken van de Sint-Odulphusabdij hier door moerassen en kwelders, op zoek naar rust en bezinning. Vandaag de dag leidt het pad wandelaars langs oude kerken, dijken en het Friese merengebied. Hier hoor je de roep van de grutto, ontdek je de geschiedenis en merk je misschien de stilte die Odulphus en de andere monniken van zijn klooster inspireerden.

Bonifatius Kloosterpad
Door Friesland loopt nog een ander pad vol geschiedenis en devotie. Het Bonifatius Kloosterpad volgt het spoor van missionaris Bonifatius en bestaat uit twaalf aaneengesloten etappes tussen Dokkum en Wolvega, plus dertien rondwandelingen op Schiermonnikoog en rond Anjum, Dokkum, Burgum, Drachten, Oosterwolde, Wolvega en Buitenpost. In totaal beslaat deze pelgrimsroute een wandelnetwerk van maar liefst 450 kilometer.
De route voert langs dorpjes, oude dijken en kerken waar de tijd vertraagt. Stap voor stap ontvouwt zich het verhaal van monniken en pelgrims die hier eeuwen geleden hun weg vonden. De tocht eindigt bij de Bonifatiuskapel in Dokkum, de stad waar Bonifatius in 754 werd vermoord.
Jabikspaad
Tussen de uitgestrekte weilanden en eeuwenoude dorpen ligt het Jabikspaad, een pelgrimsroute van zo’n 130 kilometer, van het Friese Sint-Jacobiparochie tot aan het plaatsje Hasselt in de Kop van Overijssel. Daarna sluit het pad via Deventer, Nijmegen en Maastricht aan op de Europese pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.
Het Jabikspaad voert langs oude kerkjes, dijken en vaarten. Wind in de rug, de horizon als leidraad – zo trekken pelgrims en wandelaars door het vlakke land. Het is een route vol rust en ruimte, waar het ritme van de natuur de pas bepaalt en de voetstappen van eeuwenoude pelgrims nog nagalmen in het Friese landschap.

Claercamppad
Waar ooit monniken in stilte hun dagen sleten en de kleigrond bewerkten, voert nu het Claercamppad je langs de sporen van een verloren tijd. Deze 75 kilometer lange route slingert van het Groningse vissersdorp Zoutkamp via Rinsumageast – waar het Claercampklooster ooit stond – helemaal naar Sint-Jacobiparochie in Friesland.
Claercamp was het eerste en grootste klooster in het noorden, en zijn invloed reikte tot ver buiten Friesland. Vandaag de dag laat het landschap nog altijd iets van die monastieke rust zien. Handig: het Claercamppad sluit aan op het Jabikspaad en Bonifatius Kloosterpad. Ideaal dus als je nóg langer wil wandelen.
- Adobe Stock