Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Recept: Friese ovenschotel met droge worst en kaas

Aardappelen, stukjes droge worst, Friese nagelkaas en een snufje nootmuskaat: met een paar simpele ingrediënten tover je een heerlijke ovenschotel – met een Fries tintje – op tafel. Aan de slag! 

Ovenschotel

Ingrediënten:

  • 1 kilo aardappelen
  • 30 milliliter melk
  • 20 gram ongezouten roomboter + wat extra voor het invetten
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gram droge worst
  • 250 gram Friese nagelkaas
  • 400 gram spitskool
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je de ovenschotel:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de aardappelen, kook ze gaar en maak er een luchtige puree van met de melk en boter.
  3. Breng de aardappelpuree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  4. Pel de ui en knoflook en snijd beide fijn.
  5. Verhit wat olie of boter in een pan en roerbak de ui, knoflook, de spitskool en wat kerriepoeder gedurende 5 minuten.
  6. Snijd ondertussen de droge worst in dunne plakjes.
  7. Pak een ovenschaal erbij en vet deze een beetje in met boter.
  8. Verdeel de helft van de aardappelpuree over de ovenschaal en schep daar het koolmengsel en de plakjes droge worst op. Strooi de helft van de nagelkaas erover.
  9. Dek de schotel af met de resterende puree en bestrooi opnieuw met de kaas. Strooi tot slot een beetje paprikapoeder eroverheen.
  10. Bak de ovenschotel ongeveer 15 minuten in de oven, totdat de kaas mooi gesmolten is.
Culinair
  • JUMBO
  • Adobe Stock