Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je boterkoek met advocaat

In dit recept combineren we twee dingen waar wij dol op zijn: boterkoek en advocaat. De smeuïge, boterige koek combineert heerlijk met de romige, volle smaak van advocaat, wat zorgt voor een nostalgisch en smakelijk tintje. 

Boterkoek

Boterkoek

Boterkoek is een echte Hollandse klassieker. Deze koek, bekend om z'n volle botersmaak en smeuïge structuur, werd al eeuwen geleden in Nederlandse keukens gebakken. Door de eenvoudige ingrediënten – boter, suiker, bloem en zout – was het een toegankelijke lekkernij voor zowel arm als rijk. Hoewel het recept in de loop der tijd weinig is veranderd, bestaan er tegenwoordig veel variaties, zoals boterkoek met bastogne of citroen. Vandaag gaan we aan de slag met een andere lekkere variant: boterkoek met advocaat.

Ingrediënten:

  • 300 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 300 gram bloem
  • klein snufje zout
  • 1 ei (losgeklopt)
  • scheut advocaat
  • chocolade en/of amandelschaafsel ter garnering (optioneel)

Zo maak je boterkoek met advocaat:

  1. Laat de boter op kamertemperatuur komen en snijd vervolgens de boter in kleine stukjes.
  2. Meng de boter met de suiker en een klein snufje zout.
  3. Voeg daarna de bloem toe en kneed het met de handen tot een samenhangende deegbal.
  4. Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  5. Haal het deeg uit de koelkast en verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Bekleed een bakvorm met bakpapier en verdeel hier de helft van het deeg over.
  7. Schenk dan een scheut advocaat over het laagje deeg en smeer dit gelijkmatig uit.
  8. Doe nu de andere helft van het deeg erbovenop.
  9. Bestrijk de bovenkant met een dun laagje losgeklopt ei en trek met een vork een patroon in het deeg.
  10. Zet de koek in de oven en bak 'm in ongeveer 30 minuten goudbruin.
  11. De boterkoek zal nog zacht zijn wanneer-ie uit de oven komt, laat 'm daarom eerst in de vorm afkoelen.
  12. Decoreer de boterkoek eventueel met wat chocolade of amandelschaafsel.
Culinair
  • Adobe Stock