Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Overheerlijk recept: witlofovenschotel met pesto en hazelnoten

Witlof uit de oven is een echte klassieker, maar deze versie met aardappelpuree, pesto en hazelnoten is nóg lekkerder. De bitterheid van de witlof wordt verzacht door de smeuïge puree en de hartige smaak van Parmezaanse kaas. Een heerlijke ovenschotel die ideaal is voor een doordeweekse avond, maar ook bij een uitgebreid diner niet misstaat.

Witlofovenschotel

Ingrediënten:

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 600 gram witlof
  • 100 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 eetlepel groene pesto
  • handje hazelnoten
  • peper en zout naar smaak

Tip: voeg eventueel ook hamblokjes toe voor een extra hartige smaak.

Zo maak je een witlofovenschotel met pesto en hazelnoot:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
  2. Schil de aardappels, snijd ze in grove stukken en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
  3. Stamp de aardappels fijn met een eetlepel roomboter en breng op smaak met peper en zout. Roer de pesto erdoor.
  4. Snijd het witlof in de lengte doormidden en verwijder de harde kern.
  5. Verdeel de aardappelpuree over de bodem van de ovenschaal en leg de witlofhelften er met de platte kant naar beneden op.
  6. Verdeel de resterende boter in kleine klontjes over de witlof en strooi de Parmezaanse kaas erover.
  7. Hak de hazelnoten grof en strooi ze over de ovenschotel.
  8. Bak de schotel in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
Culinair
  • Albert Heijn
  • Adobe Stock