Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ouderwets lekker: zo maak je een citroencake

Deze ouderwets lekkere citroencake valt altijd in de smaak. Door de combinatie van roomboter, Griekse yoghurt en citroen is de cake heerlijk smeuïg en krijgt-ie een subtiele, frisse citrussmaak. Bovendien staat hij in een mum van tijd in de oven. Bakken maar!

Citroencake

Ingrediënten:

  • 280 gram zelfrijzend bakmeel
  • 220 gram roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 100 gram Griekse yoghurt (10% vet)
  • 4 eieren
  • 1 citroen
  • 1 theelepel vanille-aroma
  • snuf zout

Zo maak je een citroencake:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm in. Bestuif de vorm met een beetje bloem.
  2. Klop de roomboter en kristalsuiker met een mixer luchtig.
  3. Rasp de citroen en pers het sap uit. Voeg zowel de rasp als het sap toe aan het botermengsel.
  4. Voeg één voor één de eieren toe, terwijl je blijft mixen.
  5. Meng de Griekse yoghurt en het vanille-aroma erdoor tot een egaal beslag.
  6. Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg dit samen met een snufje zout toe aan de kom. Mix kort, tot alles goed gemengd is.
  7. Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
  8. Bak de cake 55 tot 60 minuten in de oven, totdat hij goudbruin is. Controleer de gaarheid met een satéprikker: als deze er schoon uitkomt, is de cake klaar.
  9. Laat de cake enkele minuten afkoelen in de vorm en stort 'm daarna op een rooster om volledig af te koelen.
Culinair
  • Laura's Bakery
  • Adobe Stock