Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heerlijk recept: chili con carne op z'n Fries

Een gerecht dat het altijd goed doet op koude dagen: chili. In dit recept geven we een Friese draai eraan: we voegen Friese droge worst toe en wat Friese kaas voor extra smaak. Het resulaat? Een heerlijk, goedvullend gerecht dat bovendien snel op tafel staat. Lekker ite!

Chili con carne

Friese chili con carne

De basis van deze chili is eenvoudig: wat ui, knoflook, paprika, kidneybonen, chilipoeder en maïs. Door Friese droge worst en kaas toe te voegen krijgt het gerecht een robuust karakter, terwijl de crème fraîche zorgt voor een romige tegenhanger van de pittige chilipoeder. Wil je extra groenten? Dan kun je nog winterwortel en tomaat toevoegen.

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 blikje kidneybonen
  • 1 klein blikje maïs
  • chilipoeder naar smaak
  • 1 Friese droge worst
  • geraspte (Friese) kaas naar keuze
  • 1 winterwortel (optioneel)
  • paar tomaten of blikje tomaten (optioneel)
  • 250 milliliter crème fraîche (optioneel)

Zo maak je Friese chili con carne:

  1. Snijd alle groenten zoals je dat zelf het prettigst vindt.
  2. Bak de ui en knoflook glazig en voeg daarna de paprika, droge worst en eventueel de wortel toe.
  3. Laat dit een paar minuten op zacht vuur pruttelen. Voeg dan de bonen en maïs toe en laat alles nog even zachtjes doorkoken.
  4. Naar smaak kun je nog wat blokjes tomaat of tomaten(blokjes) uit blik toevoegen.
  5. Breng de chili op smaak maken met wat chilipoeder.
  6. Je kunt deze chili vervolgens serveren met wat geraspte kaas naar keuze een beetje crème fraîche. Eet smakelijk!
Culinair
  • Adobe Stock