Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Grootmoeders recept voor appelbollen

Op een koude winterdag is er niets lekkerder dan een verse appelbol uit de oven. Met een warme vulling van appels en een knapperige korst valt deze klassieker altijd in de smaak. Gelukkig weet grootmoeder hoe je geslaagde appelbollen maakt, en goed nieuws: ze staan binnen een mum van tijd op tafel. 

Appelbollen

Ingrediënten:

Voor acht appelbollen

  • 150 gram roomboter
  • 80 gram suiker
  • 8 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 8 Jonagold-appels
  • 2 eieren
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 citroen

Zo maak je appelbollen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  2. Schil de appels en verwijder met een appelboor de klokhuizen.
  3. Pers de citroen en wrijf de appels in met het citroensap.
  4. Doe de suiker, vanillesuiker en kaneel in een kom en meng dit. Wrijf de appels in met 2/3 van het mengsel.
  5. Rol de plakjes bladerdeeg iets uit, zodat ze wat groter worden. Leg de appels er met de bovenkant naar beneden op.
  6. Doe een klontje boter in de klokhuisopeningen van de appels.
  7. Vouw het deeg langs de appels omhoog en maak de randen dicht met een beetje water.
  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet hier de appelbollen op, met de sluitkant van het deeg naar beneden.
  9. Splits de eieren en klop de dooiers los in een kom. Bestrijk vervolgens de appelbollen met een dun laagje eierdooier.
  10. Strooi de rest van het suikermengsel over de appelbollen en plaats ze in het midden van de oven. Bak ze in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
Culinair
  • Albert Heijn
  • Adobe Stock