/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FY94BlrlggpQWda1738834152.jpg)
Ingrediënten:
Voor ongeveer 1,5 liter cider
- 3 kilo appels, zonder plekjes
Tip: zorg dat je ook een kaasdoek, een grote weckpot van 2 liter en glazen flessen in huis hebt.
Zo maak je appelcider:
- Steriliseer de weckpot door 'm 15 minuten uit te koken in een pan met water.
- Pers de appels met een sapcentrifuge of blender.
- Zeef het sap door een kaasdoek. Spoel de doek schoon en zeef nogmaals.
- Giet het sap in de weckpot, dek deze af met een doekje en zet het vast met een elastiek.
- Laat de drank vier tot zes dagen fermenteren op een warme, donkere plek. Roer de cider 's ochtends en 's avonds goed door, zodat de appelgisten veel zuurstof krijgen om zich te ontwikkelen. Ontstaan er belletjes en schuim? Dat is een teken dat de fermentatie goed verloopt.
- Wanneer er een bruin laagje op het sap staat en het licht zurig smaakt, is het klaar. Schenk het sap door een kaasdoek over in schone, glazen flessen. Let op dat er geen bezinksel meekomt.
- Sluit de flessen af en laat ze gedurende twee dagen op kamertemperatuur staan. Voorkom dat de druk te hoog wordt door elke dag wat gas te laten ontsnappen.
- Zet de cider in de koelkast en schenk 'm koud.
Culinair
- De hippe vegetariër
- Adobe Stock