/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F01%2FXnyjyNBECFO26M1738244529.jpg)
Ingrediënten:
- 50 gram ongezouten (room)boter + wat extra voor in het invetten
- 500 gram bloem
- 500 gram suiker
- 16 gram bakpoeder (1 zakje)
- 2 eetlepels koek- of speculaaskruiden (bijvoorbeeld van Verstegen)
- 30 gram schenkstroop
- 500 milliliter water
- 1 ei
- rozijnen en nootjes naar keuze (optioneel)
- scheutje honing (optioneel)
Zo maak je Drentse kruidkoek:
- Verwarm alvast de oven voor op 150 graden
- Vet ondertussen een cakeblik in met wat boter, of gebruik een bakspray.
- Pak een grote beslagkom erbij en doe daarin alle ingrediënten. Meng dit met een mixer tot een mooi glad en klontvrij beslag. Je kunt ook nog rozijnen, een beetje honing en/of nootjes, zoals walnoten of amandelen, aan het beslag toevoegen, maar dit is optioneel.
- Schenk het beslag in de ingevette cakeblik en bak de kruidkoek ongeveer een uur in de oven. Controleer op het eind of de koek gaar is, bijvoorbeeld met een satéprikker. Steek deze in de koek: komt-ie er schoon uit? Dan is de koek gaar.
- Haal de kruidkoek uit de oven en laat de koek wat afkoelen voordat je 'm in plakken snijdt en serveert.
Culinair
- JUMBO
- Adobe Stock