Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Echte klassieker: andijviestamppot met mosterd en gehaktballetjes

Stamppot wordt meestal gegeten met spekjes of rookworst, maar je kunt het ook heerlijk kunt combineren met gehakt. In dit recept maken we een romige andijviestamppot met mosterd, klassieke spekjes én gehaktballetjes. Smullen maar!

Andijviestamppot

Ingrediënten:

  • 600 gram kruimige aardappels
  • 400 gram andijvie
  • 300 gram rundergehakt
  • 150 gram spekjes
  • 150 gram geraspte kaas
  • 100 milliliter melk
  • 2 klonten roomboter
  • 2 theelepels Groninger mosterd
  • 1 ei
  • 20 gram paneermeel
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je andijviestamppot met gehaktballetjes:

  1. Kook de aardappels gaar in 15 tot 20 minuten. Giet ze vervolgens af en stamp ze fijn.
  2. Doe ondertussen het gehakt, ei en paneermeel in een kom en kneed tot een glad geheel. Rol er vervolgens kleine balletjes van.
  3. Verhit een klont roomboter in een pan en bak hierin de gehaktballetjes op hoog vuur rondom bruin. Zet het vuur daarna laag en bak de balletjes in ongeveer 10 minuten gaar.
  4. Bak in een andere pan de spekjes zonder olie of boter in ongeveer 7 minuten knapperig.
  5. Voeg 100 milliliter warme melk, een klont boter, de mosterd, zout en peper naar smaak toe aan de gestampte aardappels en roer het goed door elkaar.
  6. Schep de andijvie en geraspte kaas beetje bij beetje door de aardappelpuree. Laat het vervolgens nog een paar minuten op laag vuur doorwarmen totdat de andijvie wat geslonken is.
  7. Roer de gebakken spekjes door de stamppot. Serveer met de gehaktballetjes.
Culinair
  • Leuke Recepten, Albert Heijn
  • Adobe Stock