Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Beppe's familierecept: zo maak je Fryske dúmkes

Wie kent ze niet: de "duimpjes" uit Friesland? Deze lekkere, compacte koekjes doen het altijd goed bij een kopje koffie of thee – en met dit familierecept van beppe maak je ze gemakkelijk zelf. Aan de slag! 

Fryske dúmkes

Fryske dúmkes

Fryske Dúmkes zijn traditionele Friese koekjes die herkenbaar zijn aan hun smaak én vorm. Ze worden gemaakt van onder andere anijszaad en hazelnoten of amandelen. De naam dúmkes komt van het Friese woord voor "duimpjes", omdat de koekjes van oudsher met de duim in model werden gedrukt – net zoals in dit recept.

Benodigdheden:

  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 150 gram zachte roomboter
  • 300 gram Zeeuwse bloem
  • 1⁄2 theelepel baksoda
  • 15 milliliter melk
  • 80 gram gehakte amandelen
  • 15 gram anijszaad
  • 1 losgeklopt ei
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • deegroller
  • bakpapier

Zo maak je Fryske dúmkes:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng de zachte roomboter met de basterdsuiker en klop schuimig. Voeg de bloem en baksoda toe, meng dit goed en voeg vervolgens de melk toe. Voeg ook de gehakte amandelen en het anijszaad toe. Kneed net zolang tot er een mooi stevig deeg ontstaat.
  3. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 2 centimeter dik. Snijd er repen van en snijd in de gewenste maat van de dúmkes.
  4. Druk vervolgens met je duim een afdruk in de koekjes en besmeer ze met wat ei en bestrooi met kristalsuiker.
  5. Verdeel de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 12-15 minuten goudbruin en gaar.
Culinair
  • Receptuur: Hester Oppedijk van Veen - PrinsesHeerlijk
  • José van Riele