Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Hachee op z'n Fries: zo maak je het

Hachee is zo'n typisch Nederlands gerecht dat in de winter veel gegeten wordt. Met mals stoofvlees en zachte groenten is het de ideale maaltijd voor een grauwe dag. In dit recept geven we een Friese twist aan deze klassieker door er Berenburg en kruidkoek aan toe te voegen. 

Hachee

Ingrediënten:

  • 500 milliliter runderbouillon
  • 500 milliliter Berenburg
  • 600 gram stoofvlees
  • 50 gram Friese kruidkoek
  • 6 witte uien
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierbladeren
  • 2 tenen knoflook
  • 1 flinke bospeen
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel roomboter
  • handje verse peterselie
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je Friese hachee:

  1. Pel en snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de wortel in kleine blokjes. Snijd de peterselie fijn en houd wat apart voor de garnering van de hachee.
  2. Snijd de kruidkoek in kleine stukjes en verwijder de donkere korstjes.
  3. Snijd het vlees in blokjes en kruid naar smaak met peper en zout.
  4. Smelt de boter in een pan en braad het vlees aan totdat het goudbruin is. Haal het vlees uit de pan en fruit de uien en knoflook in het bakvet.
  5. Voeg het vlees weer toe aan de pan en strooi de bloem eroverheen. Roer het goed door.
  6. Voeg de overige ingrediënten toe aan de pan en roer nogmaals door. Leg de deksel op de pan en laat twee uur rustig stoven.
  7. Haal de laurierbladeren uit de pan en garneer de hachee met wat verse peterselie.
Culinair
  • Jumbo
  • Adobe Stock