Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker recept: bloemkoolstamppot met oude kaas en chorizo

Winter = stamppotweer! Vandaag gaan we aan de slag met deze stamppot van bloemkool, oude kaas en chorizo. Ook voegen we een scheutje sambal eraan toe, waardoor de stamppot lekker pittig en vol van smaak wordt. Eet smakelijk! 

Bloemkoolstamppot

Ingrediënten:

  • 1 droge chorizoworst 
  • 4 eetlepels paneermeel 
  • 1,5 kilo kruimige aardappelen 
  • 1 bloemkool 
  • 20 gram bieslook 
  • 150 gram roomboter
  • scheut volle melk
  • 150 gram snijdbare oude kaas
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • peper naar smaak 

Zo maak je de bloemkoolstamppot:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Verwijder het vel van de chorizoworst en snijd deze in kleine blokjes. Verwarm een koekenpan en bak de chorizoblokjes uit. 
  2. Leg de blokjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat de chorizo zo’n 30 minuten drogen in de oven. 
  3. Schil ondertussen de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Was de bloemkool en snijd in roosjes. 
  4. Breng de aardappelen aan de kook en voeg de laatste 10 minuten de bloemkool toe. Giet af en voeg twee eetlepels boter en de melk toe en stamp tot een grove puree. 
  5. Hak de bieslook fijn en snijd de kaas in zo klein mogelijke blokjes. Schep de bieslook en de helft van de kaas en de sambal door de puree en houd deze warm. Breng daarna op smaak met peper.
  6. Haal de chorizo uit de oven en laat even afkoelen. 
  7. Doe daarna de chorizoblokjes met het paneermeel in de keukenmachine en hak ze in enkele minuten fijn tot kruim. Heb je geen keukenmachine? Doe dan de chorizo en het paneermeel in een hoge kom en maal fijn met een staafmixer. 
  8. Smelt de rest van de roomboter. 
  9. Schep de stamppot op een bord en garneer met de chorizokruim. Strooi de rest van de kaas erover en serveer met de gesmolten roomboter.
Culinair