Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je de favoriete snack van Janny van der Heijden: de garnalenkroket

Thuiskoks klaar? Frituren maar! Als er één snack is waar je Heel Holland Bakt-presentatrice Janny van der Heijden blij mee maakt, dan is het wel de garnalenkroket. We laten je zien hoe je deze lekkere snack thuis zelf maakt: zo geniet je optimaal van je avondje bankhangen.  

Janny van der Heijden

Favoriete snack

Als er iemand is die weet wat lekker eten is, dan is het wel Janny van der Heijden. We zien haar al jaren jureren in Heel Holland Bakt, waar ze precies weet te vertellen welk baksel er geslaagd is – en welke niet. In een interview met 24Kitchen vertelde Janny over haar eigen eetgewoontes. De favoriete snack van deze culinaire duizendpoot? Een lekkere garnalenkroket. In dit recept vertellen we je precies hoe je zo'n kroket zelf maakt.

Ingrediënten:

Voor ongeveer 12 kroketten

  • 600 gram gepelde garnalen
  • 250 gram koude visbouillon
  • 250 gram melk
  • 110 gram bloem
  • 80 gram roomboter
  • 50 gram slagroom
  • 6 gram gelatine
  • 4 eiwitten
  • 2 eidooiers
  • 3 eetlepels fijngehakte verse peterselie
  • peper en zout naar smaak
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • fijn en grof paneermeel
  • olie om in te frituren

Zo maak je garnalenkroketten:

  1. Leg de gelatineblaadjes in koud water en laat ze alvast weken.
  2. Smelt de roomboter in een pan totdat het bruist. Roer er 100 gram bloem doorheen en laat het ongeveer 2 minuten garen totdat er een goudgele massa ontstaat die loskomt van de bodem.
  3. Laat het bloemmengsel doorkoken en roer er in kleine beetjes de visbouillon en melk doorheen. Blijf goed roeren totdat er een glad geheel ontstaat.
  4. Haal de gelatineblaadjes uit het water, knijp ze uit en voeg ze toe aan de pan met het bloemmengsel. Roer net zolang totdat de gelatine goed is opgenomen.
  5. Neem een kom en klop de eierdooiers los. Roer er ook de slagroom goed doorheen en voeg vervolgens de garnalen, peterselie en paprika toe. Breng de ragout verder op smaak met peper en zout. Dek vervolgens de kom af en laat de ragout goed afkoelen in de koelkast.
  6. Klop de eiwitten los in een kom en meng er 10 gram bloem doorheen.
  7. Haal de afgekoelde ragout uit de koelkast en maak er met een lepel bollen van. Haal de bollen door het mengsel van eiwit en bloem en rol ze daarna door fijn paneermeel in de vorm van een kroket. Rol de kroketten vervolgens nog een keer door het grove paneermeel. Laat de kroketten daarna een half uur rusten in de koelkast.
  8. Verhit de olie tot 180 graden in een frituurpan en frituur de kroketten in 3 tot 4 minuten goudbruin en gaar. Serveer ze op een keukenpapiertje zodat ze nog een beetje uit kunnen lekken.
Culinair
  • 24Kitchen, Delicious Magazine, Rutger Bakt
  • Adobe Stock