Heerlijk toetje: rabarbercrumble met kardemom en hazelnoot

Het rabarberseizoen is in volle gang en dus is het hoog tijd met deze friszure groente de keuken in te duiken. Maak bijvoorbeeld deze rabarbercrumble met kardemom en hazelnoot als afsluiter van een diner.


Ingrediënten

Voor een ovenschaal van 25 x 25 cm of vergelijkbaar

Voor de rabarber

  • 500 gram rabarber
  • 100 gram suiker
  • schil en sap van een biologische citroen
  • flinke snuf gemalen kardemom
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl maizena

Voor de crumbletopping

  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram bloem
  • 50 gram amandelmeel (of hazelnootmeel)
  • 100 gram koude boter, in blokjes
  • 50 gram gehakte hazelnoten
  • snufje zout
  • Voor het serveren: crème fraîche of licht opgeklopte slagroom

Zo maak je rabarbercrumble

  • Begin met de rabarber: was de stengels goed en snijd ze in stukjes van 1 cm. Doe ze daarna in een ruime kom met 100 gram suiker en laat zo’n 30 minuten staan. Schep af en toe om en laat vervolgens uitlekken in een zeef. Voeg dan citroenschil, kardemom en vanille-extract toe.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Maak ondertussen de topping: doe de suiker, bloem, amandelmeel en een snufje zout in een kom en meng. Voeg vervolgens de koude boter toe en kneed dit met je handen tot een kruimeldeeg. Schep dan de gehakte hazelnoten erdoor.
  • Maak een papje van maizena en het citroensap en schep dit door de uitgelekte rabarber.
  • Vet de ovenschaal in en verdeel de rabarber over de bodem.
  • Verdeel het kruimeldeeg erover en zet zo’n 25 minuten in de oven tot de rabarbercrumble goudbruin en gaar is.
  • Laat een paar minuutjes afkoelen en serveer met een lekkere dot crème fraîche of slagroom die je licht opklopt.

Geen fan van rabarber of wil je ander fruit opmaken? Er valt eindeloos te variëren met de vulling. Je kunt de crumble bijvoorbeeld ook met appel maken, of vervang een deel van de rabarber door aardbeien!


Fotografie: StefanieBaum/Adobe Stock

Laatste nieuws