3x de mooiste routes van het Waddengebied

Bij de Wadden denken veel mensen direct aan de eilanden, maar het Waddengebied op het vasteland van Groningen en Friesland is misschien wel net zo mooi. En hoe ontdek je het Waddengebied het beste? Te voet of op de fiets natuurlijk! Trek de wandelschoenen aan en stap op de pedalen: we zetten de mooiste routes van het Waddengebied voor je op een rij. 


Het vissersverleden van Zoutkamp

Wandelroute in Groningen
Soms lijkt het net alsof je in Scandinavië bent beland, maar toch ben je hier “gewoon” op Groningse bodem. Het vissersdorp Zoutkamp kent een rijke geschiedenis: tijdens de Tachtigjarige Oorlog diende het dorp als verdedigingsschans; daarna veranderde het in een bruisende vissersplaats aan de Lauwerszee. Leer meer over de rijke geschiedenis van Zoutkamp tijdens deze 7 kilometer lange wandeling. De route voert langs verschillende plekken in en om het dorp die meer over de Zoutkamper visserij vertellen. Zo start de wandeling bij het Visserijmuseum, waar je meer leert over de wereld vol teer, zout en diesel. Ook aan lekkere trek is gedacht: in de binnenhaven vind je veel horecagelegenheden. Haal daar een lekker visje voor onderweg of drink een drankje op het terras. Vakantiegevoel gegarandeerd, in dit kleurrijke decor!

Lengte: 6,7 kilometer
Start- en eindpunt: Visserijmuseum, Zoutkamp

Eropuit in havenstad Harlingen

Wandelroute in Friesland
Water en wind, dat zijn de elementen van de historische havenstad Harlingen. Deze stad is veel meer dan alleen een opstapplaats naar de Waddeneilanden. Ontdek het zelf met deze korte wandelroute. In een uur tijd maak je kennis met alle nautische hoogtepunten van deze parel aan zee. Zo kom je langs eeuwenoude pakhuizen – met indrukwekkende gevels – en kleurrijke binnenhavens. De wandeling start bij ‘De Walvis’ op de Zuidpier, een fontein die naar de vroegere walvissenjacht van Harlingen verwijst. Wie meer wil weten over dit verleden, breidt z’n wandeling uit met een bezoekje aan het Hannemahuis, het centrum voor Harlinger cultuur en historie, of het expeditieschip bij de Willemskade. Daar ontdek je hoe het vroegere leven aan boord eraan toe ging. De lekkerbekken onder ons strijken na de wandeling natuurlijk even neer op het terras, mét uitzicht op de Waddenzee. 

Lengte: 5,4 kilometer
Start- en eindpunt: fontein ‘De Walvis’ in Harlingen

waddengebied

Van haver tot gort

Fietsroute in Groningen
Ontdek het Hogeland, een streek dicht bij de Groningse Waddenkust. Organisatie Waddengoud heeft een 42 km lange fietsroute uitgestippeld langs historische dorpjes als Noordpolderzijl, Usquert en Warffum en vertelt onderweg over de culinaire geschiedenis ervan. Hoe veroverde bijvoorbeeld gort uit Warffum de wereld? Wat is het verhaal achter de eierbal, de Groningse snack die op de UNESCO-lijst voor Nederlands Immaterieel Erfgoed staat? En wat is eigenlijk het geheim achter lekkere Groninger koek? De route leidt je langs 23 toeristische punten, zoals t Zielhoes in Noordpolderzijl, een bekend huiskamercafé waar zelfs de Amerikaanse zanger Bob Dylan ooit een biertje dronk. Daarnaast kom je langs het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum en de Laurentiuskerk in Baflo. Bij ieder punt wordt informatie en een lekker streekrecept voor thuis gegeven. En om alvast de honger te stillen: bij verschillende punten zijn lekkernijen verkrijgbaar. Haal bijvoorbeeld een ijsje bij een boerenijsmaker vlak bij de Waddendijk of ga voor een glas “hete kwast”.

Lengte: 42 kilometer
Start- en eindpunt: Den Andel


Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: venemama/Adobe Stock, Visit Wadden

Laatste nieuws

Westerkerkje

Het Westerkerkje: overnacht in het kleinste houten kerkje van Nederland

Een klein, rood gebouwtje midden in de natuur. Het Westerkerkje, opvallend aan de rand van het uitgestrekte Landgoed De Eese bij Steenwijk, is niet zomaar een kerkje: het staat bekend als het kleinste houten exemplaar van Nederland.