Dit moet je proeven: rabarbertaart met aardbeien

Vier de lente met deze heerlijke taart.

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock

Het rabarberseizoen is weer losgebarsten: van mei tot en met juli genieten we van deze knapperige stengels vol vitamientjes en smaak. Hoog tijd dus om de keuken in te duiken en iets lekkers met rabarber te maken. Noorderland ging aan de slag met deze heerlijke rabarbertaart met aardbeien, de ideale traktatie voor bij de thee of als dessert. 


Ingrediënten:

  • 900 gram rabarber
  • 1 vanillestokje
  • 300 gram aardbeien
  • 300 gram suiker
  • 30 gram maïzena
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 rollen taartdeeg a 230 gram per stuk
  • 2 eetlepels boter op kamertemperatuur
  • 1 groot ei
  • Snufje zout
  • Kristalsuiker als garnering
  • optioneel: slagroom

Zo maak je de rabarbertaart:

  • Begin met het bereiden van de rabarber: spoel de rabarberstengels grondig af met koud water. Snijd daarna ± 1 centimeter van de onderkant af en schil de stengels vanaf de onderzijde naar boven. Breek de stengels doormidden om de schil gemakkelijker los te halen. Snijd dan de stengels in kleine blokjes en doe ze in een braadpan.
  • Zet het vuur middelhoog en voeg een eetlepel water toe om aanbranden te voorkomen.
  • Snijd het vanillestokje doormidden en haal met het punt van het mes de vulling eruit en voeg toe aan de rabarber.
  • Draai het vuur lager en stoof de rabarber langzaam gaar. Roer af en toe om een goede compote structuur te krijgen. Zet de pan apart en laat afkoelen.
  • Begin met het maken van de taart: rol één rol taartdeeg uit en snijd in een ronde vorm. Zorg dat je ± 5 centimeter ruimer snijdt dan de taartvorm, om de randen van de taart te kunnen vouwen. Vet de taartvorm in met wat boter en leg het taartdeeg in de vorm. Druk de bodem en randen goed aan.
  • Meng de rabarber met de suiker, maïzena, het citroensap en wat zout in een grote kom. 
  • Was de aardbeien, snijd ze in stukken en voeg toe aan de rabarbercompote.
  • Vul vervolgens de taart met de compote.
  • Snijd een kleinere ronde vorm uit het andere taartdeeg en leg deze over de taart heen.
  • Druk met een vork de buitenste randen aan en maak met een scherp mes een stervorm in het midden van de taart.
  • Laat de taart 30 minuten in de koelkast afkoelen en verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C.
  • Haal de taart uit de koelkast en bestrijk de bovenzijde met een geklopt ei en strooi royaal het kristalsuiker erover.
  • Bak de taart op middelste rek, met daaronder een met bakpapier beklede bakplaat om mogelijke sappen op te vangen. Bak de taart ± 60 minuten. Is de taart mooi goudbruin van kleur? Dan is de rabarbertaart klaar.
  • Laat de taart afkoelen en serveer eventueel met een toefje slagroom. Geniet ervan!


Laatste nieuws