Recept voor eenvoudige boterkoek

Het is een klassieker in de Nederlandse keuken: boterkoek. Heerlijk smeuïg van binnen en een beetje knapperig aan de buitenkant, zo zien we ‘m graag. We delen het recept voor een heerlijke, eenvoudige boterkoek met je. 


Dit heb je nodig

  • 230 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 180 gram kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 8 gram vanillesuiker
  • 250 gram bloem
  • 1 losgeklopt ei met een scheutje melk
  • Optioneel: citroenrasp van 1 citroen
  • Boterkoekvorm, springvorm (24 cm diameter) of een vierkante bakvorm (20 x 20 cm)

Zo maak je de eenvoudige boterkoek

  • Verwarm de oven voor op 170 °C en vet het bakblik in met boter. Als je een springvorm gebruikt, bekleed de bodem dan met bakpapier.
  • Doe de roomboter, suikersoorten, zout en bloem in een kom en roer. Kneed daarna het deeg tot het een samenhangend geheel vormt. Als je graag wat citroenrasp wilt toevoegen, doe dat dan nu.
  • Doe het deeg in de ingevette bakvorm en druk het plat. Dit gaat het beste als je je handen eerst een beetje vochtig maakt, of met de bolle kant van een lepel. Probeer de koek mooi glad te krijgen.
  • Klop het ei los met een theelepel melk en bestrijk de bovenkant van de boterkoek met dit mengsel.
  • Kerf met een vork het typische ruitjespatroon in het deeg.
  • Bak de koek in 30 tot 40 minuten tot deze goudbruin en gaar is.
  • Voor een extra egaal resultaat druk je nadat de boterkoek 10 minuten uit de oven is met behulp van een lepel de zijkanten van de koek wat naar beneden, zodat deze overal even hoog is.
  • Laat de boterkoek dan minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en snijd vervolgens in puntjes of blokjes.
  • Geniet ervan!


Bron: Kookfans | Beeld: Viktor / Adobe 

Laatste nieuws