Lekker lokaal: zo maak je Drentse heidekoek

Heb jij deze lekkernij weleens geproefd?

Receptuur en foodstyling: Hester Oppedijk van Veen – PrinsesHeerlijk Foodstyling | Foto: José van Riele 

De noordelijke provincies hebben door de eeuwen heen veel klassieke lekkernijen voortgebracht. Denk bijvoorbeeld aan Fries suikerbrood en Groninger poffert, maar ook: heerlijke heidekoek uit Drenthe. Deze lekkernij lijkt op ontbijtkoek, maar dan met lekkere (heide)honing erin en een laagje amandelspijs. Zo maak je ‘m gemakkelijk zelf! 


Ingrediënten:

  • 500 gr bloem
  • 16 gr bakpoeder
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 2 tl nootmuskaatpoeder
  • 2 el gekonfijte gember 
  • 200 gr bruine suiker
  • 250 gr amandelspijs 
  • 2 eieren
  • 1 citroen 
  • 500 ml melk
  • 100 ml (heide)honing
  • 100 gr geschaafde amandelen

Zo maak je Drentse heidekoek:

  1. Verwarm de oven voor op 160 ºC. 
  2. Meng de bloem, bakpoeder, kaneelpoeder en het nootmuskaatpoeder en suiker. Hak de gekonfijte gember fijn. 
  3. Rasp de citroen boven een kom en meng de amandelspijs met één ei en de citroenrasp. Rol het mengsel uit tot een smalle plak. 
  4. Giet de melk al kloppend bij de bloem en mix tot een gladde substantie. Voeg de honing en gember en één ei toe.
  5. Vet het cakeblik in, bekleed met bakpapier en schenk de helft van het beslag erin. Verdeel vervolgens de amandelspijs erover en vul aan met de rest van het beslag. 
  6. Bestrooi de bovenkant met de geschaafde amandelen. Bak in circa 1,5 uur gaar. Laat de koek afkoelen. 


Laatste nieuws