Tekst: Kookfans | Foto: Jan van Dasler / Adobe Stock
Fan van Brander mayonaise, dat heerlijke sausje uit Groningen? Brander mayo is, met name onder Stadjers, een groot fenomeen. Tot 1980 zat aan de Grote Markt in Groningen cafetaria De Brander. Men kwam uit allerlei windstreken naar de stad om de mayonaise van deze cafetaria te proeven. Tegenwoordig kun je deze heerlijke saus ook in de supermarkt kopen, maar zelf maken is natuurlijk vele malen leuker (en lekkerder!). Wij delen het recept van deze speciale mayo.Â
Ingrediënten:
- 1 eidooier
- 250 milliliter arachideolie
- 1 eetlepel witte azijn
- 15 milliliter Franse mosterd
- 1/3 theelepel Worcestershire saus
- 1/3 theelepel groentebouillonpoeder
- peper en zout naar smaak
- een snuf suiker
Receptuur en foodstyling: Hester Oppedijk van Veen – PrinsesHeerlijk Foodstyling | Foto: José van Riele In het noorden vind je niet alleen erfgoed in de vorm van statige landgoederen en eeuwenoude bossen, ook op culinair gebied hebben de noordelijke provincies klassieke lekkernijen voortgebracht. Zo doet een Groninger poffert het goed op elke koffietafel! Met dit […]
Groninger poffert met rozijnen en cranberry’s
Zo maak je Brander mayonaise:
- Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen en voeg dan de eidooier, azijn, mosterd, Worcestershire saus, bouillonpoeder, suiker en zout samen.
- Meng het geheel goed en voeg vervolgens de olie in een dun straaltje toe.
- Als de mayonaise te dik wordt, kun je een klein beetje water toevoegen.
- Voeg tot slot naar smaak nog wat peper toe.