Het Oldambt: een parel achter de dijk

Een unieke regio in Oost-Groningen.

Tekst Ankie Lok | Foto Visit Wadden – Marcel van Kammen Fotografie 

Rechte wegen, weidse akkers: bij het Oldambt, een unieke regio in Oost-Groningen, is dit waarschijnlijk waar je meteen aan denkt. Toch is er verrassend veel afwisseling te zien en te beleven. Tijd voor een toer door de polders, het bos en langs de Dollard.


Vier torens waren ooit een blikvanger in het landschap bij Midwolda: die van de romaanse kruiskerk, vermoedelijk uit de 12de eeuw, die nu nog in gestileerde vorm het wapen van het dorp siert. De basilica werd afgebroken, maar de plek waar ze ooit stond is er natuurlijk nog wel. Daar, aan de Kerkelaan, ter hoogte van de boerderij “Ol Kerke”, krijg je meteen een uitstekende indruk van het gebied: een kaarsrechte, kilometerslange weg, akkers en weilanden aan weerszijden, een eindeloos verre horizon en hoge luchten. Misschien wel het beste startpunt voor een toer door deze streek – we zijn in het Oldambt, onmiskenbaar.

Graanschuur

In de zomer kleurt het hier geel, met koolzaad en graan. Dat laatste tegenwoordig wel minder uitgestrekt dan voorheen. Het Oldambt stond vanaf 1800 bekend als de graanschuur van Nederland, met legendarische opbrengsten op de akkers rond statige herenboerderijen. Onaantastbaar lijken ze, ook vandaag de dag, maar de macht van de herenboeren maakte de kleigrond eveneens tot een vruchtbare voedingsbodem voor het socialisme. Beerta, Finsterwolde en Nieuweschans groeiden zelfs uit tot de roemruchte “rode driehoek”.

En laten we de strokartonfabrieken niet vergeten, waar de boeren na de graanoogst hun stro kwijt konden, tot de opkomst van plastic deze industrie overbodig maakte. De monumentale schoorstenen onderbreken nog altijd de horizon en we kunnen ons een beetje weemoedig verdiepen in, ach ja, de geschiedenis van De Toekomst, misschien wel de beroemdste strokartonfabriek bij Scheemda.

Meer lezen

Verder lezen? Het volledige verhaal over de Big Five verscheen in de nieuwe Waddenspecial van Noorderland. Deze speciale editie is nu te koop via onze webshop en ligt nog tot 16 mei 2023 in de winkels. In deze editie staat het Nederlandse Waddengebied centraal: we sommen de allerleukste adressen van de Waddeneilanden op, bezoeken de Groningse regio Oldambt en ontdekken de bunkers op Terschelling. Dit – en nog veel meer – lees je nu in de Waddenspecial!


Laatste nieuws