De mooiste tentoonstellingen om deze meivakantie te bezoeken

Hoog tijd voor een museumbezoek.

Tekst: redactie Noorderland | Fotografie: Groninger Zilverkamer, Drents Museum, Museum Landgoed Verhildersum, Museum aan de A, iStock

In de meivakantie zijn er veel spraakmakende tentoonstellingen in Noord-Nederland te bewonderen. Van een interactieve expositie over Ede Staal tot een inkijkje in een eigenzinnige kunstfamilie: we zetten de meest bijzondere tentoonstellingen op een rij. 


Tentoonstellingen

Maya Wildevuur

Bekijk het werk van de pas overleden kunstenares Maya Wildevuur in de tentoonstelling Maya Wildevuur geeft veel bloot. Met een losse toets maakte ze voor de Groninger Zilverkamer in Appingedam een grote diversiteit aan werk: van dieren tot mensfiguren van allerlei locaties en van abstracte werken tot bronzen beelden. De tentoonstelling is nog tot 24 augustus 2023 te bezoeken. 

Tentoonstellingen Noord-Nederland

Menyala

De nieuwe tentoonstelling Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe is nu in het Drents Museum te zien. In 1951 kwamen 13.000 Molukkers naar Nederland als gevolg van de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië; bijna 3.000 daarvan kwamen in Drenthe terecht. Menyala  vertelt hoe ze hun dromen vormgaven en hoe hun nakomelingen naar de toekomst kijken. Niet alleen het verleden wordt belicht, maar ook de passie en veerkracht van de Molukse gemeenschap staat centraal.

Tentoonstellingen Noord-Nederland

Ede Staal

Tot en met 29 oktober is bij Museum Landgoed Verhildersum in Leens een expositie over de Groningse zanger Ede Staal te bekijken. Maak kennis met zijn bijzondere leven, muziek, gedichten en de Groninger taal in het algemeen. Beleef daarnaast het Groningse landschap: door in de expositie een VR-bril op te zetten, is het mogelijk Ede’s muziek te beluisteren in de omgeving waarover hij zingt. Een uniek inkijkje in het leven van Staal!

Tentoonstellingen Noord-Nederland

Het zit in de familie

Zit kunst in de genen? Ontstaat het door opvoeding of omgeving? Kom erachter tijdens de nieuwe tentoonstelling Mesdag + Van Houten: het zit in de familie, nog tot 18 juni te zien in de Fraeylemaborg in Slochteren. De tentoonstelling vertelt het verhaal van een opmerkelijke kunstenaarsfamilie die aan het Damsterdiep in Groningen woonde. Meer dan 60 schilderijen, tekeningen en etsen geven een indrukwekkend beeld van vijf verschillende familieleden.

Tentoonstellingen Noord-Nederland

Vraauwlu

Met de tentoonstelling Vraauwlu – Groningers die je wil kennen nodigt het Museum aan de A bezoekers uit zich in de Groninger geschiedenis te verdiepen. In de tentoonstelling, nog tot 10 september te zien, komen 25 vrouwen aan bod. Wat ze gemeen hebben: ze woonden of werkten allemaal in de provincie Groningen. Daarnaast zijn ze relatief onbekend gebleven in de geschiedenisboeken. Toch hebben ze wel degelijk een rol gespeeld. En of deze nu goed of slecht was, het is de moeite waard om kennis met ze te maken.


Laatste nieuws