Parel op Funda: historische hofjeswoning in Groningen

Lees ook

Het is een hobby van velen: Funda afstruinen op zoek naar bijzondere woningen. Niet om te kopen, maar gewoon om lekker bij weg te dromen. Deze week: een hofjeswoning in het Typografengasthuis in Groningen.




Het is een indrukwekkend stukje stadshistorie: het Typografengasthuis aan de Petrus Campersingel in Groningen. Eind 19de eeuw besloot het Groninger Boekverkoopers College woningen te bouwen als woonruimte voor hun gezellen. Dat ze er ook hun kapitaal in konden beleggen was natuurlijk een mooi bijkomend voordeel. In het jaar 1903 werd het plan werkelijkheid en 120 jaar later staat het hofje nog in volle glorie overeind.

Rust en ruimte

Nummer 73 aan de Petrus Campersingel is een van die woningen in het Typografengasthuis. En wat voor een: achter de prachtige trapgevel gaat verrassend veel ruimte schuil. Waar hofjeswoningen vaak vrij krap zijn, heeft dit huis maar liefst drie slaapkamers, een ruime woonkamer én woonkeuken. Naast 110 vierkante meter aan woonoppervlak is er ook nog een achtertuin op het zuidoosten en natuurlijk de gedeelde hoftuin.

Moderne wensen

Ondanks de respectabele leeftijd van het hofje, heeft de woning alles wat de moderne mens maar wenst. Toen vanaf 1972 de woningen door de stichting aan particulieren werden verkocht, werden de toiletten naar binnengehaald en centrale verwarming geïnstalleerd. Gelukkig maar.

De keuken is de droom van elke kook- en bakliefhebber: ruim, voorzien van een grote oven en 5-pitsfornuis. Op de bovenverdieping is er een frisse, moderne badkamer. De woning voldoet aan alle eisen van deze tijd, maar met behoud van karakteristieke details, zoals de houten vloeren, het hoge afgeronde raam op de bovenverdieping en een sfeervolle schouw.

In het Typografengasthuis vind je rust en ruimte aan de rand van de binnenstad. De vraagprijs van deze bijzondere woning is €450.000.





Bron: Funda | Fotografie: Makelaar Idee / Funda

Laatste nieuws

Zie ook