Dit zijn de meest bijzondere stemlokalen van Noord-Nederland

Lees ook

We kunnen weer naar de stembus, dit keer voor de Provinciale Staten en waterschappen. Op je stempas staan stembureaus bij jou in de buurt, maar je mag bij elk stemlokaal in je gemeente stemmen. We zetten een paar wel heel bijzondere stemlokalen in Drenthe, Groningen en Friesland op een rij. 
Groningen

Groningen-Stad

Der Aa-kerk

Deze kerk uit de 13de eeuw staat middenin het stadsleven. Rond het jaar 1200 stond er aan de oostelijke oever van het riviertje de A een klein kapelletje, dat in 800 jaar uitgroeide tot een basiliek van significante omvang. Inwoners van de gemeente Groningen kunnen er woensdag hun stem uitbrengen.

Hoofdstation

Het werd door reizigers al eens uitgeroepen tot het mooiste station van Nederland: het Hoofdstation van Groningen. Het gebouw dat in 1896 werd voltooid straalt nog de grandeur uit van toen. Woensdag 15 maart kun je er stemmen voor de Provinciale Staten en waterschappen.

stemmen groningen

Bourtange

De Turfschuur

Vesting Bourtange werd gebouwd in opdracht van Willem de Zwijger en werd voltooid in 1593. Het huidige verdedigingswerk is een replica van het origineel, maar nog steeds erg bijzonder. In de vesting staat het verenigingsgebouw de Turfschuur, waar gestemd kan worden door inwoners van de gemeente Westerwolde.

Appingedam

De Nicolaïkerk

De Nicolaïkerk in Appingedam is een bijzonder bouwwerk. Het is de grootste kerk van de Groninger Ommelanden en z’n uiterlijk wordt voornamelijk bepaald door invloeden uit de gotiek. Inwoners van de gemeente Eemsdelta kunnen hier een bolletje op hun stembiljet rood kleuren.

Drenthe

Beilen

Stefanuskerk

Stemmen in een meer dan 600 jaar oude kerk: het kan in Beilen. De Stefanuskerk heeft een bijzonder orgel, dat inwoners van de gemeente Midden-Drenthe kunnen bewonderen bij het stemmen.

stemmen drenthe

Veenhuizen

Verenigingsgebouw Veenhuizen

Het Verenigingsgebouw in Veenhuizen is een rijksmonument temidden van bos en park. Via een oprijlaan door de prachtig aangelegde tuin bereik je het statige pand. Zo wordt stemmen een feestje.

Valthermond

Boerderij Akkervarken

Stemmen tussen de varkens, dat is wel heel bijzonder. Bij boerderij Akkervarken waar de dieren het hele jaar buiten rond scharrelen, kunnen inwoners van de gemeente Borger-Odoorn hun stem uitbrengen.

Friesland

Leeuwarden

Stadhuis

Een voor de hand liggende stemlocatie: het stadhuis van Leeuwarden. Toch is het gebouw uit 1715 met z’n klokkoepeltje en standbeelden die de entree flankeren en bezienswaardigheid.

stemmen friesland

Grou

Sint-Piterkerk

In de gemeente Leeuwarden kun je ook stemmen in de kerk, namelijk de Sint-Piterkerk in Grou. Het romaanse kerkgebouw stamt uit de 13de eeuw en werd al eerder gebruikt voor niet-kerkelijke doeleinden: het koor werd tussen de 16de en 19de eeuw gebruikt als recht- en raadhuis. Morgen kun je er stemmen voor de Provinciale Staten en waterschappen.

Fotografie: iStock

Laatste nieuws

Zie ook