Tekst: Kookfans | Foto: PicturePartners / iStock
Zeg je Pasen, dan denk je vaak aan het verrukkelijke paasbrood met amandelspijs dat dan op de ontbijttafel staat. Je kunt dit brood kopen in de supermarkt of bij de bakker, maar zelfgemaakt is natuurlijk het allerlekkerst. Het kost wat tijd, maar geloof ons: het is het waard. Wedden dat je hierna nooit meer een kant-en-klaar exemplaar in de winkel koopt?
Ingrediënten:
- 1 zakje gist
- 375 gram bloem
- 170 milliliter lauwwarme melk
- 1 zakje vanillesuiker
- 7 gram zout
- 1 ei
- 1/2 theelepel koekkruiden
- 75 gram roomboter
- 100 gram noten
- 75 gram gedroogde abrikozen
- 75 gram rozijnen
- 200 gram (kant-en-klaar) amandelspijs
- poedersuiker
Tekst: Kookfans | Foto: iStock Heerlijk als drankje of toetje: advocaat, een gele en romige likeur gemaakt van ei, suiker en sterkedrank. Wil je zelf een keer advocaat maken? We hebben een simpel recept voor je. Ingrediënten: 1 vanillestokje 160 gram suiker 160 gram eidooier 100 milliliter jenever, wodka of brandewijn Bereidingswijze: Zet een grote […]
Gemakkelijk recept: zo maak je zelf advocaat
Zo maak je het paasbrood met amandelspijs:
- Doe de gist, bloem, lauwwarme melk, vanillesuiker, het zout, ei en de koekkruiden in een grote kom en meng alles met een lepel door elkaar.
- Kneed het deeg (met een elektrische mixer) gedurende 10 minuten.
- Snijd de roomboter in kleine blokjes en voeg deze toe aan het deeg. Wanneer de boter door het deeg is gemengd, laat je het deeg 15 minuten rusten.
- Intussen kun je de noten en abrikozen fijnhakken met een mes. Maar maak de stukken niet te klein.
- Na 15 minuten kun je de noten en abrikozen samen met de rozijnen door het deeg mengen, met de mixer of met de hand. Vorm van het deeg een grote bal. Vet een kom in met een beetje olie en haal de deegbal even door de kom, zodat hij aan alle kanten bedekt is met een laagje olie. Leg het deeg in de kom en dek de kom af. Laat het deeg 60 minuten rusten.
- Ondertussen maak je een lange rol van het amandelspijs. Wanneer het een beetje te stevig is, kun je wat ei of water door het spijs mengen. Wanneer het deeg heeft gerust, rol je het uit tot een rechthoek van ongeveer 2 centimeter dik. Leg de rol amandelspijs er bovenop, ongeveer in het midden van het deeg. Vouw één kant van het deeg over het amandelspijs heen. Druk de naden met je handen aan.
- Leg het brood op een bakplaat en laat 30 minuten rusten. Je kunt na deze 30 minuten de bovenkant van het brood insmeren met een beetje ei of melk. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C en bak het paasbrood vervolgens in 30 minuten gaar. Als het brood is afgekoeld, strooi je wat poedersuiker over de bovenkant. Eet smakelijk!
Bron:Â Lekker en Simpel