Recept: bitterballen van Groninger droge metworst

Heerlijk snacken op z'n Gronings.

Receptuur: Achter de Koezen – Niek Berendsen | Foto: iStock

Beleef met het nieuwe kookboek Achter de Koezen de verscheidenheid van de Groningse keuken. In dit boek ontdek je bekende Groningse klassiekers, maar ook modernere gerechten met een lokale twist. Noorderland ging aan de slag met het recept voor bitterballen van Groninger droge metworst, een lekker hapje bij de borrel! 


Bitterballen van Groninger droge metworst

Ingrediënten (voor 12 stuks):

  • 1 Groninger droge metworst (niet te droog)
  • halve witte ui (gesnipperd)
  • 4 el tarwebloem
  • 200 ml bouillon
  • 6 el slagroom (ongeklopt)
  • 2 gelatineblaadjes
  • eiwit (van 1 ei)
  • paneermeel
  • gehakte peterselie naar smaak

Link tool: post not found

Bereidingswijze:

  1. Snijd de worst in kleine stukjes van ongeveer 5×5 mm.
  2. Bak de worst en ui met een snufje zout en een klontje boter in een koekenpan totdat de stukjes worst knapperig en de uitjes glazig zijn.
  3. Voeg bloem toe, roer goed en bak nog 2 minuten op laag vuur.
  4. Schenk de bouillon erbij, beetje bij beetje, en roer goed door. Voeg dan de room toe.
  5. Laat de ragout lauw worden en voeg de gelatine toe en roer totdat dit is opgelost. Voeg als laatst gehakte peterselie toe.
  6. Laat de ragout afkoelen door deze afgedekt in de koeling te zetten en draai er daarna balletjes van.
  7. Maak een mengsel van eiwit met een scheutje water en roer door met een vork.
  8. Doe wat paneermeel op een bord en rol de balletjes door het paneermeel.
  9. Doop de balletjes door het eimengsel en doe een tweede dip in de paneer, zodat de ragout evenredig bedekt is.
  10. Bewaar de bitterballetjes in de vriezer.
  11. Het frituren kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een friteuse, maar het kan ook ouderwets door olie in een braadpan of wok te doen en tot 180 °C te verhitten. Frituur de bitterballen 2-3 minuten. Laat ze even afkoelen voordat je ze eet. Geniet ervan!


Laatste nieuws