Feestrecept: Gevuld speculaas van Rudolph van Veen

Lees ook

Receptuur: Rudolph’s Kitchen – Het hele jaar feest, Kosmos Uitgevers | Fotografie: Mitchell van Voorbergen

Van kruidnoten met Sinterklaas tot oliebollen en champagne tijdens oud & nieuw: elke feestdag heeft zo zijn eigen culinaire tradities. Nederlands bekendste tv-bakker Rudolph van Veen beschreef ze in zijn nieuwe kookboek Het hele jaar feest. Wij doken vast de keuken in met een feestelijk recept voor een heerlijk avondje.
Gevuld speculaas
Voor
ongeveer 20 porties | Bereidingstijd 70 minuten

Ingrediënten
Deeg
125 gr boter
150 gr lichte basterdsuiker
mespunt zout
25 ml karnemelk
10 gr speculaaskruiden
3 gr baking soda (of 9 gr bakpoeder)
250 gr bloem

Amandelspijs
125 gr amandelen
125 gr suiker
rasp van ¼ citroen
1 eiwit (losgeroerd)

Decoratie
1 eidooier
1 el melk
ca. 20 blanke amandelen

Benodigdheden
mixer
keukenmachine
kom
zeef
ovenschaal
bakpapier

Bereidingswijze

  1. Meng de boter met de suiker en het zout in de mixer en laat dit draaien tot het zacht en romig is. Voeg beetje bij beetje de karnemelk toe. 
  2. Meng in een kom de speculaaskruiden en baking soda door de bloem en zeef die samen boven de kom van de mixer. Meng alles kort door tot een homogeen deeg. 
  3. Druk het deeg een beetje plat, wikkel het in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten en stevig worden in de koelkast. Als je het deeg een hele nacht in de koelkast laat liggen kunnen de speculaaskruiden goed in het deeg trekken. 
  4. Maal de amandelen fijn in de keukenmachine. Laat ze niet te lang draaien, anders komt de olie uit de amandelen vrij. Doe de suiker en citroenrasp erbij en laat de keukenmachine nog even draaien. Voeg beetje bij beetje het eiwit toe terwijl de keukenmachine draait. De spijs is klaar als hij samenklontert. Je kunt deze spijs meteen gebruiken, maar ook enkele dagen bewaren in de koelkast. 
  5. Bestrijk een ovenschaal met boter en leg er een velletje bakpapier in. 
  6. Strooi wat bloem op het aanrecht en verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Rol elk stuk deeg uit tot ongeveer de grootte van de ovenschaal en leg één stuk op de bodem. Druk het deeg met de hand een beetje uit zodat de hele bodem bedekt is. 
  7. Vorm de spijs tot een rechthoekige plak en leg die op de deegbodem. Bedek de spijs met het tweede stuk deeg en druk dat weer uit tot aan de wanden van de schaal. 
  8. Verwarm de oven voor op 180 °C. 
  9. Klop de eidooier los met de melk. Bestrijk het deeg licht met dit eistrijksel en verdeel de amandelen erover; druk ze heel licht aan. Laat even aandrogen en bestrijk ze een tweede keer met eistrijksel. 
  10. Bak de speculaas 35-40 minuten in de oven. Laat de speculaas eerst volledig afkoelen voordat je het in stukjes snijdt.

Tip: De klassieke Hollandse gevulde speculaas maak je op een bakplaat of in een ovenschaal. Hierbij verdeel je de spijs tussen twee plakken deeg en versier je de bovenkant met hele amandelen. 

 

Laatste nieuws

Zie ook