Op pad met de Herders van Balloo

Tekst: Ankie Lok | Foto: Max de Krijger

Wolkenluchten, paarse heide en wat maakt het plaatje compleet? Het Drentse heideschaap natuurlijk. De Herders van Balloo weiden elke dag hun kudde – de grootste van dit ras in ons land – op het Balloërveld. Idyllisch én bijzonder, want het Drentse heideschaap is een zeldzaam ras, vertelt herder Marianne Duinkerken op een zonnige herfstochtend.


Laten we het maar ronduit toegeven: clichés bestaan, en wat kunnen ze mooi zijn. Het Drentse heideschaap op een paars bloeiend veld bijvoorbeeld. Hét ansichtkaartje van Drenthe; zeldzaam geworden, dat wel. En dan niet geposeerd of in scène gezet, maar een alledaagse werkelijkheid. Dat is het voor herder Marianne Duinkerken. Elke dag leidt ze haar kudde over het Balloërveld, zeven dagen per week. Met haar hoed en hoge laarzen – tegen de adders, die zich schuilhouden in de heidepollen – is ze voor passerende fietsers een bekende verschijning.

Vanochtend schijnt de zon. Heide en zand liggen al op te warmen en in de stilte van de herfst vertraagt de pas vanzelf. Voor Marianne is het haar natuurlijke gang: ‘Ik loop nooit snel.’ De schapen hebben de nacht buiten op het veld doorgebracht, daar wandelen we op ons gemak naartoe. Bordercollie Lena volgt op een afstandje, maar nooit ver. Al meanderend over het veld komt een associatief gesprek op gang, over de schapen en hun karakter, maar ook over wat het betekent om herder te zijn, over dit rijke gebied met zijn grafheuvels en karrensporen, over natuur en de wijde wereld, over hoe groots een klein stukje Drenthe kan zijn.

Meer lezen
Verder lezen? Het volledige verhaal over de Herders van Balloo verscheen in Noorderland 2022-7. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze online webshop. In dit nummer bezochten we Emmen, spraken we met de Friese ‘dierenkunstenares’ Hiske Wiersma, gingen we aan de slag met lekkere herfstrecepten en somden we beestachtig leuke uitjes op. Dit – en nog veel meer – lees je nu in onze nieuwe editie!


Laatste nieuws

Westerkerkje

Het Westerkerkje: overnacht in het kleinste houten kerkje van Nederland

Een klein, rood gebouwtje midden in de natuur. Het Westerkerkje, opvallend aan de rand van het uitgestrekte Landgoed De Eese bij Steenwijk, is niet zomaar een kerkje: het staat bekend als het kleinste houten exemplaar van Nederland.