Piloersemaborg: een oase in Gronings Toscane

Lees ook

Tekst: Jolanda de Kruyf | Fotografie: Max de Krijger

Volledig onttrokken aan het zicht vlijt de Piloersemaborg zich in een zee van groen. Een plaatje. De laatste boerderijborg van ons land is een van de goed bewaarde schatten in het Groninger land. Beetje Toscane, als je het bewoners Dick en Hilda Soek vraagt. De gelauwerd chef kookt er dan ook met Italiaanse zwier en zijn muze mag al dat lekkers graag omlijsten met verhalen die dit huis tot leven wekken.

Wie de tijd heeft pakt bij voorkeur de toeristische route naar het restaurant met vijf gastenkamers in het dorpje Den Ham. Die laat zich door de navigatie aan boord bewust langs slingerende dijkweggetjes loodsen, een romantische entree omzoomd door hoog wuivende grassen waarachter zo af en toe dorpjes als pareltjes opdoemen. Een streek zónder ruilverkaveling, dat is typerend voor Middag-Humsterland. In dit oeroude landschap van wierden, wadgeulen en kwelderruggen waar ooit de Waddenzee vrij spel had, laat het verleden zich lezen als een spannende streekroman. Zo ook de borg die talloze malen werd verbouwd en vererfd.

Eten wat het land biedt
Hier heeft alles z’n eigen ritme en uur onder de hemel. De setting waarin een mens op adem komt. Het klikklakken van paardenhoeven over de smalle oprijlaan. De nazomerzon die rode kloostermoppen warmt of de wind die ongenadig rond de singels jaagt. In de moestuin slaat één van de koks al aan ’t grasduinen – handje rozenblaadjes, komkommerkruid, verse oregano – voor het menu van vanavond. Misschien staat er huisgemaakt roomijs van Oost-Indische kers op de kaart. Worden verse tuinboontjes met Fries spek geserveerd. Of is er zelfgebakken speltbrood met échte boerenboter? Wie zal het zeggen.

Aan tafel bij de Piloersemaborg laat de smulpaap zich onderdompelen in de fantasie en het vakmanschap van een flexibele keukenbrigade. Je eet wat de pot schaft. Dat is veel aangenamer dan het klinkt, want chef-kok Dick Soek maakt er al jaren furore mee en heeft er zijn grootste kracht van gemaakt om gasten te verrassen. Zijn credo is even simpel als succesvol: meebewegen met de seizoenen. Eten wat het land biedt dus.

Meer lezen
Verder lezen? Het volledige verhaal over de Piloersemaborg verscheen in Noorderland 2022-6. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze online webshop. In dit nummer bezochten we de Theefabriek, ontdekten we de Tuinbouwschooltuin in Frederiksoord en gingen we aan de slag met lekkere recepten uit het noorden. Dit – en nog veel meer – lees je nu in onze nieuwe editie!

Laatste nieuws

Zie ook