De Culinaire Elfstedentocht: zeven stadjes, elf hapjes

Lees ook

Tekst: Marloes de Moor | Foto: VVV Waterland van Friesland

Op je Friese noren tegen de oostenwind in zwoegen met een bordje Brinta als brandstof? De Culinaire Elfstedentocht is andere koek! Met deze nieuwe tocht passeer je op de fiets met gemak zeven van de elf steden. Onderweg maak je niet alleen kennis met het Friese landschap, maar ontdek je ook streekproducten, speciaalbieren, likeuren en zelfgemaakte lekkernijen. Noorderland reed deze 113 kilometer lange tocht in twee dagen.
Bevroren ogen, bloed aan het gezicht, koude mistflarden, 16 graden onder nul en een snijdende noordoostenwind. Het zijn nauwelijks voorstelbare beelden op een warme nazomerdag in IJlst. Niks geen bevroren ogen, maar gebruinde, zwetende koppen, zonnebrillen, T-shirts en korte broeken. De zon spiegelt in het water van de Galamagracht. Bootjes passeren en wiegen gemoedelijk op de golfslag van een voorganger. Een serveerster van Stadsherberg Het Wapen van IJlst informeert bezorgd of de zon niet te heet is: ‘Zal ik de parasol open doen?’ Alleen het traditionele opschrift ‘Frisia Schaatsenfabriek’ op het bakstenen woonhuis aan de overzijde herinnert nog aan ijzig koude winters. En toch zijn we, onderuit gezakt op het terras, bezig met een Elfstedentocht, al is het er beslist één van het mildere soort.

Fietstocht voor lekkerbekken
Reinier Paping had in 1963 genoeg aan een bordje Brinta, wat studentenhaver, een boerenmetworst en een stuk chocola en zette daarmee de zwaarste Elfstedentocht uit de geschiedenis op zijn naam. Maar omdat nu eenmaal niet iedereen een Reinier Paping is, zette VVV Waterland van Friesland voor lekkerbekken de Culinaire Elfstedentocht uit: een 113 kilometer lange fietstocht die langs zeven van de elf steden voert. Ieder stadje heeft elk een heerlijk streekproduct te bieden; van bonbons en koek tot worst en alcoholische versnaperingen.

Wie het wat veel vindt om de hele ronde op één dag te fietsen, kan er ook voor kiezen om de tocht, al dan niet met hotelovernachtingen, in twee of drie keer te volbrengen. Je kunt namelijk in elke Elfstedenstad op de aangegeven route starten.

Meer lezen
Verder lezen? Het volledige verhaal over de Culinaire Elfstedentocht verscheen in Noorderland 2022-6. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze online webshop. In dit nummer bezochten we de Piloersemaborg, ontdekten we de Tuinbouwschooltuin in Frederiksoord en gingen we aan de slag met lekkere recepten uit het noorden. Dit – en nog veel meer – lees je nu in onze nieuwe editie!

Laatste nieuws

Zie ook