Happen, trappen en fietstassen vullen: langs het lekkerste van Ameland

Lees ook

Tekst: Jolanda de Kruyf | Foto: Amelands Produkt, iStock

Goed nieuws voor alle sportieve fijnproevers onder ons: actief bezig zijn en smullen van streekeigen oogst gaan prima samen. Proef maar. Met de interactieve fietsroute van het Amelands Produkt pedaleer je met de zeewind door je haren langs de leukste adresjes op het eiland én vul je onderweg je fietstassen met smakelijke souvenirs voor thuis. Al is het natuurlijk maar de vraag of al dat lekkers de boot wel haalt… Wie het laatst op z’n fiets zit trakteert!
Ameland telt nog maar een paar handenvol boeren, maar die zorgen samen wel voor een rijk en gevarieerd scala aan streeklekkers waar ze met recht trots op zijn. Proviand afkomstig van het eigen land, het hele jaar rond, geëtaleerd in knusse boerenlandwinkeltjes waar je maar wat graag een blokje voor omfietst. En er zijn steeds meer ondernemers die zich aansluiten bij de succesformule “Amelands Produkt”, een officieel keurmerk voor streekeigen goed. Het motto? Lekker ègen! Wat in 1998 op kleine schaal begon met kaas, aardappelen, tarwe en meerval is zo’n kwart eeuw later uitgegroeid tot een naam van faam. Een respectabele – en nog almaar groeiende –  lijst van producenten, verkoop- en beleefpunten kleurt het Amelands Produkt, dat onder de paraplu van Waddengoud valt. Dat is het overkoepelende keurmerk voor duurzame producten en diensten uit het hele Waddengebied.

Aftrappen kan overal
Waar trappen we af…? Nou, dat begint al leuk, want het start- en eindpunt bepaal je helemaal zelf. Het maakt niet uit welke kant je op fietst of welke volgorde je aanhoudt. Je kunt de tocht zodoende ook prima over meerdere dagen uitsmeren. De Amelands Produkt Fietsroute is in totaal 25 kilometer lang en telt 15 deelnemende bedrijven van oost tot west. Je mobieltje is feitelijk je kompas, je benen doen de rest: de app die je vooraf kunt downloaden leidt eenvoudig langs alle locaties waar de fietser een live, of naar wens virtueel kijkje achter de schermen krijgt. Wij knipten het tracé op in delen en begonnen gewoon lekker lui, op een zonnige namiddag op het terras van de Amelander Bierbrouwerij. En eerlijk is eerlijk: van fietsen zal vandaag wel niet veel meer komen, met ’t Leste Lot walsend in het glas (een blondbier van 6% uit eigen ketel) en een schaduwrijk plekje in het gras. Tip: check vooraf de openingstijden of kijk of de vlag uithangt, dán zit je goed aan de Smitteweg in Ballum.

Meer lezen
Verder lezen? Het volledige verhaal over Ameland vind je in Noorderland 2022-6. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze online webshop. In dit nummer bezochten we de Piloersemaborg, ontdekten we een eeuwenoude ambacht in Harlingen en gingen we aan de slag met lekkere recepten uit het noorden. Dit – en nog veel meer – lees je nu in onze nieuwe editie!

Laatste nieuws

Zie ook

pelgrimsroutes

4x pelgrimsroutes door Friesland

De vier pelgrimsroutes sluiten op elkaar aan en dekken de hele provincie Friesland.
groningen

Autopuzzeltocht door provincie Groningen

Coronaproof genieten van het Groninger landschap? Dat kan met de autopuzzeltocht van Local Groningen.
De Drentse Bosroute

Leuke fietstocht: de Drentse Bosroute

Ontdek met deze fietstocht het bosachtige karakter van de Drentse provincie.
Route

5 winterse routes in het noorden

Trek de wandelschoenen maar aan en pomp de fietsband op!