3x heerlijke heidewandelingen in het Noorderland

Lees ook

Tekst: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten | Fotografie: catolla / iStock

Het is augustus en dat betekent dat de heide weer in bloei staat. In het Noorderland vind je meerdere plekken om deze prachtige paarse plantjes in hun volle glorie te aanschouwen: wij lichten er in elke provincie eentje uit. 
Boswachterpad Ballooërveld, Drenthe
Drenthe is natuurlijk bij uitstek de heideprovincie van het Noorden en er zijn meerdere mooie routes die je langs de heide brengen. Het boswachterspad over het Ballooërveld telt 9 kilometer is in ieder geval ronduit prachtig. Hier beleef je het Drenthe van honderd jaar terug. Wandel over de Galgenberg vanwaar je 360 graden zicht hebt op de grote stille heide, een kerktoren uit de 11de eeuw en eeuwenoude karrensporen.

De route begint bij Schaapskooi Ballooërveld in Balloo. Het startpunt is het beste met de auto of fiets te bereiken. Starten kan ook vanaf parkeerplaats Galgenriet aan de Gasterenseweg in Loon-Gasteren. Vanaf hier volg je de paarse routepaaltjes die je in een lus van 9 kilometer weer terugbrengt bij je startpunt. Je kunt er ook voor kiezen een kortere route van 4 of 6 kilometer te volgen. Honden mogen mee, mits aangelijnd. Alle paden lopen over zand en zijn onverhard. Langs de route staan enkele bankjes.

Trimunt heideroute, Groningen
Groningen loopt niet over van de heide, maar toch is er in de provincie een mooie route te vinden. De wandeling is 6 kilometer lang en valt te combineren met de wandelroute Jilt Dijksheide van 2,3 kilometer. Je loopt langs verschillende heidevelden door het bos naar de Jilt Dijksheide, het laatste heideveld in het Westerkwartier. Onderweg kom je pingoruïnes tegen en loop je langs de oude Philips-lijn, de oude trambaan tussen Drachten en Groningen die nu als wandel- en fietspad dient.

Het startpunt van deze route ligt bij parkeerplaats Kloosterweg in Marum. Het meenemen van de hond is op deze route niet toegestaan.

Fochteloërveen, Friesland
Ontdek het leefgebied van de kraanvogel met paarse velden. Wandel door het bijzondere hoogveen van natuurgebied Fochteloërveen. Geniet van de rust en de uitgestrektheid van het landschap. Natuurpark Fochteloërveen is een uitgestrekt, verlaten gebied die je optimaal ontdekt op deze wandeling van bijna 4 kilometer. Onder het gras gaat een zachte, kletsnatte laag schuil: het hoogveen. Een opmerkelijke bodemsoort die is opgebouwd uit veenmossen en zo vochtig, voedselarm en zuur is dat er geen boom kan groeien.

Vanaf de parkeerplaats aan de Fochteloërveenweg loop je naar het informatiebord bij het fietspad naar Veenhuizen. Volg de wandelroute door het Fochteloërveen met behulp van de rode paaltjes.

Laatste nieuws

Zie ook