Ontdek het onderwaterleven

Lees ook

Tekst: Kees Boele | Foto: iStock

Geef een kind een schepnetje en succes is verzekerd: een geheimzinnige, vrijwel onzichtbare onderwaterwereld opent zich. Elke haal door het water zorgt voor nieuwe ontdekkingen. Ook sportvissers ervaren dat avontuur, duikers zoeken de duistere diepte op en wadlopers vinden de “schatten” juist dichter aan de oppervlakte. Duik met ons mee en ontdek zelf het leven onder water.
Onze fascinatie voor het onderwaterleven is eenvoudig te verklaren. Wij zijn echte landrotten die met enige scholing wel kunnen zwemmen, maar toch graag het hoofd boven water houden. Maar wat er onder de waterspiegel gebeurt, is ongekend bijzonder. Duiken kunnen we leren, maar dan moet onze lucht wel mee naar beneden. En dan niet te snel weer boven komen! Hoe anders was het ooit: als we in een tijdmachine konden stappen en honderden miljoenen jaren terug reisden, zouden we onze voorouders niet eens herkennen. Vissen waren het, met kieuwen die zuurstof direct uit het water konden opnemen. Op een gegeven moment kropen ze aan land, ontwikkelden longen en onze kieuwbogen werden ribben.

Halve landrotten
Allerlei dieren zijn een tikje halfslachtig gebleven. Hun jeugd brengen ze lekker in het water door, maar als volwassen beestje stappen ze over naar een andere wereld. Misschien herinner je je nog dat de onderwijzer vaak gevraagd werd wanneer al die meegebrachte kikkervisjes in de klas zo ver waren dat ze uit hun bak konden kruipen? Leerlingen gillend op tafel, stoere jongens als ware leeuwentemmers rondsluipend om de groene of bruine glibbers weer te vangen. Tegenwoordig mogen kikkerdril en paddenvisjes niet vaak meer mee naar school. Officieel ter bescherming van de Hollandse amfibieën, maar ook zeker ter geruststelling van onze leerkrachten.

Maar kikkers zijn niet de enige die geen keus gemaakt hebben. In deze tijd van het jaar zijn ze overal te zien: libellen en waterjuffers. Ga eens rustig naast een slootje zitten en kijk eens naar de planten die direct naast het water staan. Soms op een centimeter of 10 boven het water, soms iets hoger, zijn vaak tere, bruine huidjes van libellenlarven te zien. Uit hun “waterige milieu” geslopen, zoals biologen dat noemen, hebben ze hun oude jas achtergelaten. Niets herinnert meer aan vroeger.

Verder lezen
Meer lezen? Het volledige verhaal over het onderwaterleven vind je in Noorderland 2022-5, onze zomereditie. Dit nummer is nu te koop in de winkel en in onze online webshop. In dit nummer somden we de leukste zwemplekken in het noorden op, gingen we langs bijzondere watertorens en haalden we ambachtelijk ijs in Stad. Dit – en nog veel meer – lees je nu in onze zomereditie!

Laatste nieuws

Kerstbal

Grootste kerstbal ter wereld weer verlicht

Met een diameter van 26 meter en een hoogte van 19 meter is het de allergrootste kerstbal ter wereld!

Recept: Drentse kniepertjes

Wie “oudejaarsdag” en “Drentse koekjes” zegt, denkt direct aan de ouderwetse knieperties, ook wel knijpertjes.

Zie ook