11 en 12 juni: Groninger Molenweekend

Lees ook

Tekst: Erfgoedpartners | Foto: CreativeNature_nl / iStock

Na twee jaar waarin de molens in Groningen vanwege het coronavirus niet voor publiek toegankelijk waren, kan nu het Groninger Molenweekend weer gehouden worden. Op zaterdag 11 en zondag 12 juni zullen veel molens in de provincie weer volop draaien en zijn bezoekers welkom om er een kijkje te nemen.
Afhankelijk van het weer zijn de meeste deelnemende molens in werking en is er in veel gevallen een speciaal activiteitenprogramma. Volg bijvoorbeeld een rondleiding, doe mee aan een fietstocht of ga verken de mogelijkheden om zelf molenaar te worden. De molenaar, en soms ook een molengids, is aanwezig om alle vragen van de bezoekers te beantwoorden. Dit weekend staat bovendien in het teken van een speciaal thema: ‘Het ambacht van de molenaar’, een knipoog naar Het Gilde van Vrijwillige Molenaars dat 50 jaar geleden werd opgericht.

Het Nederlandse molenaarsambacht is in 2017 op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed gezet als eerste Nederlandse erfgoed. Het Groninger Molenweekend wordt gecoördineerd door Erfgoedpartners/Molenhuis, een koepelorganisatie voor de ongeveer 90 monumentale molens in de provincie Groningen. Op deze molens zijn vrijwilligers actief als molenaar of molengids; zij maken het mogelijk dat de molens draaien en toegankelijk zijn voor het publiek. Als dank voor hun inzet organiseert Erfgoedpartners/Molenhuis ieder jaar voorafgaande aan het Groninger Molenweekend een avond voor de vrijwilligers op de molen.

Op de website van Erfgoedpartners is een overzicht te vinden zijn van alle molens die in het Groninger Molenweekend open zijn voor publiek. Daar is ook te zien welke activiteiten bij de molens georganiseerd worden.

Laatste nieuws

Zie ook