30 april-5 mei: Open Joodse Huizen

Tekst: Joods Cultureel Kwartier (JCK), Fries Museum | Foto: Historisch Centrum Leeuwarden

Tussen 30 april en 5 mei vindt Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet plaats, een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen dan bijzondere verhalen in huizen waar Joden of verzetslieden woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.


Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet vindt dit jaar onder andere plaats in Assen, Groningen en Leeuwarden. In deze steden zijn de deuren van speciale huizen en gebouwen, zoals Joodse scholen en synagogen, geopend. Daar kun je deelnemen aan bijeenkomsten waarin verhalen verteld worden en voormalige bewoners met persoonlijke herinneringen, beelden en muziek worden herdacht. Ga naar de website voor een overzicht van alle deelnemende locaties en het volledige programma.

Online talkshow met Hanneke Groenteman 
Naast de herdenkingen op locatie is er dit jaar ook een online talkshow, gepresenteerd door Hanneke Groenteman. Zij spreekt met overlevenden, nabestaanden en bewoners over drie bijzondere oorlogsverhalen uit Gouda, Hoogeveen en Westzaan. Kijkers kunnen live vragen stellen en reageren op de verhalen. De talkshow is op 3 mei vanaf 19:30 uur ook live te zien op de website.


Laatste nieuws