Culturele honderddaagse Arcadia maakt programma bekend

Tekst en fotografie: Merk Fryslân

Na Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa komt Fryslân nu met Arcadia. Van 6 mei tot en met 14 augustus 2022 staat Fryslân in het teken van een van de grootste culturele evenementen van Nederland dit jaar. Honderd dagen lang meer dan honderd exposities, voorstellingen en mienskipsprojecten van zowel lokale als (inter)nationale makers. Een groot deel van het programma vindt buiten plaats en is gratis bij te wonen. 


Programma
Arcadia zet een breed artistiek programma neer met een grote diversiteit aan onderdelen. Zo genieten bezoekers van beeldende kunst, podiumkunst, land-art, gespreksprogramma’s, dans en literatuur, maar ook van sociale en culturele programma’s die bedacht en gemaakt zijn door de Friese mienskip. Speciaal voor Arcadia is veel nieuw werk gemaakt. Sommige projecten zijn de gehele looptijd van Arcadia te zien zoals het wandelende bos Bosk en de tentoonstelling Paradys, andere projecten zijn slechts enkele keren te zien. PAFFF bijvoorbeeld, een nieuw kleurrijk podiumkunstenfestival met veel internationale makers.

Nieuwe perspectieven in Arcadia
Welke wereld laten we na aan de generaties die na ons komen? Arcadia biedt 100 dagen lang een podium aan kunstenaars en cultuurmakers. Centraal hierbij staat het thema ‘voorouderschap’. Want in een tijdperk van verandering (of beter: ‘in een verandering van tijdperk’ – hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans) zijn het juist kunstenaars, cultuurmakers en designers die ons nieuwe perspectieven op de toekomst aanreiken, doorkijkjes bieden en ons anders laten kijken.

Elke drie jaar
Arcadia wordt georganiseerd door dezelfde stichting die verantwoordelijk was voor de organisatie van Leeuwarden-Friesland 2018, Culturele Hoofdstad van Europa. Op verzoek van de Provincie Fryslân en de Gemeente Leeuwarden is de eerste editie van Arcadia een antwoord op dit succesvolle jaar. Arcadia vindt eens in de drie jaar plaats, honderd dagen lang.

Highlights
Bosk – Het wandelende bos

Bosk is een langzaam bewegend bos van ruim duizend bomen. In honderd dagen ‘wandelen’ deze bomen door de binnenstad van Leeuwarden en kleuren de stad letterlijk groen. Bosk is een radicaal en vrolijk protest van de bomen die namens de natuur in opstand komen. Ze houden ons een spiegel voor en vragen ons anders naar de stad en de natuur te kijken. Elke week trekt Bosk een stuk verder de binnenstad in, met behulp van honderden deelnemers. De bomen, met een hoogte van gemiddeld zes meter, leggen een route af van in totaal 3,5 kilometer. Bosk heeft een uitgebreid randprogramma van meer dan zestig grote en kleine projecten gemaakt door professionele kunstenaars en culturele organisaties, maar ook door mensen uit wijken en verenigingen. De actuele thematiek genereert nu al veel beweging in de provincie Fryslân.
6 mei t/m 14 augustus 2022 – Leeuwarden

Paradys – het uitdagen van een idylle
In de koninklijke bossen van Parklandschap Oranjewoud is de kunsttentoonstelling Paradys te bezoeken. Paradys brengt kunstenaars uit alle hoeken van de wereld naar Oranjewoud om ons idee van ‘het paradijs’ te bevragen en om de idylle uit te dagen. Internationaal gerenommeerde kunstenaars maken speciaal voor deze tentoonstelling nieuwe, ruimtelijke kunstwerken, geïnspireerd door de omgeving en de rijke geschiedenis van Oranjewoud. Zo werkt de Nederlandse kunstenaar Erik van Lieshout aan een bloemenmozaïek dat niet alleen staat voor het paradijs en de schoonheid, maar ook, in zijn eigen woorden, voor ‘toerisme op z’n lulligst’ en zet de Amerikaanse kunstenaar Taryn Simon mensen op scherp met haar werk A Cold Hole, waar de bezoeker letterlijk een ijskoude onderdompeling ondergaat door een sprong te maken in het onbekende.
7 mei t/m 14 augustus 2022 – Parklandschap Oranjewoud

PAFFF – nieuw kleurrijk podiumkunstenfestival met veel internationale makers
PAFFF is een nieuw kleurrijk podiumkunstenfestival met veel internationale makers en bevraagt de wetten van de wereld en het theater. ‘Every Body Electric’ van choreografe Doris Uhlich is een uitbundige rave die genezend werkt voor hardnekkige vooroordelen. Wat in de normale wereld gezien wordt als een beperking, wordt in deze voorstelling een bron van energie. ‘Odisseia’ is een voorstelling geïnspireerd op het bekende verhaal over Odysseus waarin vrouwelijke personages uit het Griekse epos de vloer aanvegen met de mannelijke held.
28 mei t/m 12 juni 2022 – Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden

Verschillende museale projecten
Op dit moment is À la Campagne in het Fries Museum al te bezoeken. In de tentoonstelling is er aandacht voor de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst, met landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne maar ook Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch. In het Fries Museum wordt niet alleen teruggekeken op de landschappen van vroeger; de Franse curators van Studio DOTS, samen met designer Christien Meindertsma, ontwerpen een onderzoekende tentoonstelling naar de toekomst van het Friese veenweidegebied. Parallel hieraan vinden in vijf musea in het Zuidoosten van Friesland vijf exposities plaats onder de noemer Stroomopwaarts waarbij door jonge makers de toekomst van dit gebied wordt onderzocht.


Laatste nieuws