Tot en met 15 mei: Foto-expositie “Thuis”

In deze tentoonstelling onderzoeken zes verschillende fotografen wat "Thuis" voor hen betekent.

Tot en met zondag 15 mei kun je bij museum MOW in Bellingwolde de tentoonstelling 'Thuis' bezoeken. In deze fototentoonstelling verkennen zes fotografen vanuit onverwachte invalshoeken het gevoel van thuis.

Mede door de pandemie waren we afgelopen jaren meer thuis dan ooit. Maar wat is thuis eigenlijk allemaal?Een plek? Een gevoel? Een herinnering? Zit het in stenen of spullen of juist in onze ervaringen?

Over de expositie
In de tentoonstelling ‘Thuis’ verkennen verschillende fotografen wat thuis zoal kan betekenen. Zij onderzoeken niet zozeer de vanzelfsprekende “eigen plek onder de zon”, of het “daar waar je koffie vertrouwd smaakt”, maar wel ons verlangen naar geborgenheid, de tijdelijkheid van wat wij thuis noemen en de manieren waarop wij van een plek een thuis maken.

In de tentoonstelling tref je foto's, found footage, film, installaties en meer. Exposanten zijn Tijmen van Dijk, Heleen Haijtema en Marjorie Noё. Verder zie je werk van jong talent van Noorderpoort Groningen (Dian Dijkstra, Jela van Gool en Melissa Kleine) en verschillende interactieve elementen.

Foto: Heleen Haijtema | Tableaus collectie MOW

Over de fotografen
Tijmen van Dijk blaast met zijn Instagramaccount ‘I found your film’ oude, vergeten familiefoto’s nieuw leven in. Zo gunt hij ons een blik in het thuisleven van onbekende mensen. Het lijken scenes uit films waarvan we titel nog plot kennen. Heel persoonlijke foto’s waarin we, door het ontbreken van context, onze eigen verhalen kwijt kunnen.

Heleen Haijtema liet zich inspireren door de collectie van het MOW. Oude, persoonlijke dingen die iets tonen van een thuis dat we inmiddels niet meer (her)kennen. Losgezongen van hun oorspronkelijke gebruik, krijgen de objecten bijna mythische proporties. Waar kijken we eigenlijk naar? Tegelijkertijd zie je sporen van de oorspronkelijke eigenaar, in bijvoorbeeld reparaties of slijtplekken.

Marjorie Noё zocht na haar verhuizing verankering in een voor haar nieuwe en vreemde omgeving: Groningen. Met haar camera dwaalde ze rond, verkende ze plekken en ontmoette ze mensen. Volgens Noё ben je ergens thuis als je omgeving samen begint te vallen met je gevoel, als in een ‘Nergens Ergens Wonderlaand.’ Haar vaak poëtische foto’s legden deze verkenning vast.

Drie fotografiestudenten van Noorderpoort Groningen, Dian Dijkstra, Jela van Gool en Melissa Kleine tonen hun benadering van thuis, in het zoeken naar hechting in tijden van lockdown, het verkennen van verdwenen dorpen en het je eigen maken van een nieuw huis, dat bij kennismaking nogal unheimisch blijkt…

Zelf aan de slag
In de tentoonstelling vind je verschillende interactieve onderdelen. In ‘Meet the neighbours’ zie en maak je portretten van je buren. Kinderen volgen met ‘MOW jong!’ hun eigen route, dwars door de expo. In ‘Wie woont waar?’ blijkt in hoeverre iemands beroep wat zegt over diens interieur. Kan jij het plaatsen?

Bron: Museum MOW Bellingwolde | Beeld: Openingsbeeld: Tijmen van Dijk | I found your film

Laatste nieuws