6x uit eten in het noorden

Wil je weten waar je in 2022 moet zijn voor een fantastisch diner? Lees dan verder.

Lees ook

Ieder jaar publiceert Lekker500 de ranglijst van de 500 beste restaurants van Nederland. In deze 500 restaurants ben je verzekerd van een voortreffelijke maaltijd. Gelukkig zitten er ook genoeg in de noordelijke drie provincies! Wil je weten waar je aankomend jaar het beste heen kunt gaan voor een fantastisch diner? Lees dan verder.
Ook dit jaar wist een aantal restaurants in het noorden een plek in de top 100 te bemachtigen. En daar mogen ze trots op zijn, want de alle restaurants worden streng beoordeeld door een team van deskundige rapporteurs. Hoewel de meeste top 100-restaurants zich bevinden in Noord- en Zuid-Holland, zijn er genoeg toprestaurants te vinden in Drenthe, Groningen en Friesland. We zetten een selectie van deze restaurants voor je op een rijtje:

Drenthe

Assen – Gastrobar Bij Jaap
In dit restaurant annex bar ligt de focus meer op het uitstekende eten, maar kun je ook aan de lange bar plaatsnemen. Chef Jaap Braaksma kookt vanuit een klassieke Franse basis op een eigentijdse manier en gastvrouw Trijntje Braaksma geeft je het gevoel dat je meer dan welkom bent.
gastrobarassen.nl

Westervelde – De Jufferen Lunsingh
Een aangenaam hotel-restaurant, gevestigd in een prachtig landhuis in de bossen van Drenthe. De keuken van het restaurant wordt bestierd door chef Jelle Huitema. Er is een kruiden- en moestuin, een boomgaard met oude fruitrassen en er wordt eigen vee gehouden. De vis wordt huisgerookt, de hammen gedroogd en wild wordt zelf geslacht.
dejufferenlunsingh.nl

Groningen

Aduard – Onder de Linden
Dit stijlvol ingerichte restaurant is dit jaar nieuw in de top 100 en komt direct binnen op plaats 69. De medewerkers zijn vriendelijk en plezierig beleefd en het keukenteam fabriceert op hoog niveau prachtige, verrassende en smaakvolle gerechten. Hiermee bemachtigen ze met recht deze plek in de top 100.
herbergonderdelinden.com

Groningen – Het Pomphuis
Op een van de mooiste plekjes van Groningen is een oud pomphuis gemetamorfoseerd tot een veelzijdig horeca-imperium, met op de eerste verdieping een sympathiek restaurant. Chef-kok Tim Ringers zwaait hier de culinaire scepter en dat doet hij met verve en veel vakmanschap. Met ingrediënten van veelal lokale boeren en tuinders kookt hij een dagelijks wisselend meergangenmenu.
hetpomphuis.nl

Friesland

Beetsterzwaag – Bistro Nijeholt
Bistro Nijeholt is een fijne laagdrempeligere aanvulling op het chiquere De Heeren van Harinxma op Landgoed Lauswolt. De zaak is smaakvol ingericht en biedt gerechten die zeker voldoen aan de kwaliteit die je kan verwachten op deze prachtige locatie.
lauswolt.nl

Leeuwarden – Bistro Aragosta
Dit jaar nieuw in de Lekker500 is Aragosta (Italiaans voor kreeft), waar de Franse en Italiaanse keuken centraal staan. De menukaart wisselt regelmatig en biedt meergangenmenu’s en keuzes à la carte. De ongedwongen sfeer die Jan Gerard creëert met zijn zwarte brigade en het culinaire talent van de jonge chef-kok Wouter Brandsema maken dat Aragosta beslist een plaats in deze gids verdient.
bistro-aragosta.nl

Benieuwd naar alle restaurants in de Lekker500? Bestel het magazine hier. Je leest over de beste chefs van Nederland, doe inspiratie op om zelf thuis aan de slag te gaan met de lekkerste recepten en ontdek de verhalen achter de mooiste ingrediënten.

Bron: Lekker500 | Beeld: sanjeri / iStock

Laatste nieuws

Zie ook