Nu te zien: ‘Viva la Frida!’ in het Drents Museum

Frida Kahlo is zonder twijfel een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld.

Twee van 's werelds belangrijkste Frida Kahlo-collecties komen voor het eerst bij elkaar in de nieuwe tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo, die vanaf nu in het Drents Museum in Assen te zien is.

De vermaarde schilderijen en tekeningen uit het Museo Dolores Olmedo worden getoond naast een buitengewone collectie van haar persoonlijke bezittingen als kleding, beschilderde korsetten en sieraden van Museo Frida Kahlo. Door deze twee collecties uit Mexico-Stad samen te voegen heeft het Drents Museum de unieke kans om het complete Frida-verhaal vertellen.

Over Frida Kahlo
Frida Kahlo (1907-1954) is zonder twijfel een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur. Door een ernstig busongeluk lijdt ze veel pijn en ondergaat ze door de jaren heen een groot aantal operaties. Wat haar telkens de kracht geeft om door te gaan is haar grote liefde voor de kunst, voor haar man – kunstenaar Diego Rivera – en voor Mexico en zijn volkscultuur. Ze schildert zelfportretten die doorvlochten zijn met symboliek, geïnspireerd door haar tumultueuze relaties, gebroken lichaam, politieke overtuiging, buitengewone veerkracht en creativiteit.

Schilderijen en tekeningen uit de Olmedo-collectie
Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie met werk van Frida Kahlo ter wereld. De verzameling is aangelegd door de Mexicaanse Dolores Olmedo (1908-2002) die vanaf 1955 op aanraden van haar goede vriend Diego Rivera werk van Kahlo en hemzelf ging verzamelen. In Viva la Frida! zijn sleutelstukken uit deze collectie te zien.

Persoonlijke bezittingen uit het Blauwe Huis
De tentoonstelling werpt nieuw licht op Kahlo's levensverhaal aan de hand van de opmerkelijke verzameling persoonlijke bezittingen uit het Blauwe Huis, waar de kunstenaar haar hele leven heeft gewoond (nu Museo Frida Kahlo). In 2004 werden deze bezittingen ontdekt, nadat ze 50 jaar aan het zicht onttrokken geweest waren. De collectie omvat onder andere foto’s, documenten, tekeningen, kledingstukken, sieraden en beschilderde korsetten.

Viva la Frida!
Bij de tentoonstelling wordt een uitgebreid randprogramma ontwikkeld, waaronder lezingen en een podcastserie. Daarnaast maken bezoekers in de Abdijkerk van het museum kennis met de Mexicaanse kunstenaar aan de hand van de korte film Meet Frida.

Voor Viva la Frida! gelden speciale openingstijden: van maandag tot en met zondag van 10.00 – 18.00 uur en op vrijdag van 10.00 – 22.00 uur. De tentoonstelling is nog tot en met 27 maart 2022 te zien. Ga voor meer informatie en de online kaartverkoop naar de website.

Bron: Drents Museum | Beeld: Nickolas Muray, Drents Museum

Laatste nieuws